BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sürdürdüğü 2 dev proje, projelerin yapıldığı bölge için kabusa döndü. Buca Onat Tüneli’nin yapımı esnasında bölgedeki binalar hasar gördü, Buca Metrosu’nun yapımı esnasında ise Atilla Mahallesindeki onlarca bina gördüğü hasar nedeniyle, “orta hasarlı” konumuna geldi. Atilla Mahallesi’nde hasar gören binalar için, “tahliye kararı” ve “performans testi” istenirken, Buca Onat Tüneli’nin yapımı esnasında zarar gören daireler için İzmir Büyükşehir Belediyesi kararıyla daireler satın alınacak. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, inşaatlar esnasında zarar gören yapılar hakkında İz Gazete’ye değerlendirmelerde bulundu.

Ayatar değerlendirmesinde, “Elbette ki böyle büyük imalatların geçtiği yerlerde yapılar bundan etkilenebilir. Yapının mesafesini, mevcut durumuna göre bu etki değişir. Aslında işe başlamadan da o güzergahtaki yapıların mevcut durumunun tespit edilip o işe başlanması gerekir. Acaba bu yapılar bu imalattan mı etkilendi yoksa başka bir durum mu var? Bunu tespit etmiş olursunuz” ifadelerini kullandı.

Büyük yapım işlerinde mümkün

Tünel ve Metro inşaatı gibi büyük yapım işlerinde bu tarz hasarların mümkün olduğunu söyleyen Ayatar, “Bu tarz büyük yapım işleri esnasında böyle hasarların ortaya çıkması mümkündür. Çok büyük bir alanda çalışmalar yapılıyor ve aynı anda bir hareket getiriyor. Bu çalışmalar sadece geçtiği güzergahla sınırlı kalmıyor aynı zamanda çevresini de etkiliyor. Dolayısıyla yakın mesafede bulunan yapılar etkilenebiliyor. O güzergahın geçtiği yerdeki yapılar kamulaştırılıp ondan sonra çalışmalar başlatılır ya da hasar gördüyse kamu tarafından bu telafi edilir” dedi.

Zarar gören konutlarda güçlendirme yapılmadan oturulmaması gerektiğini ifade eden Ayatar, şu ifadeleri kullandı:

“Binada bir hareket söz konusu ise binanın depreme dayanıklılığı doğal olarak etkilenir. Belki de hasar gören yapılar depremde orta hasarlı olarak tespit edilmiştir. Hasar tespiti deprem sonrasında yapılır. Bugün bir yapıya gidip ‘az, orta, ağır hasarlı’ diye tespit yapmam mümkün değil. Belki orta hasarlı olarak tespit edilen bir yapıdır o, o orta hasarlı yapıda hala birileri yaşıyorsa ki bu da doğru değil, güçlendirme olmadan o yapıların kullanılmaması gerekir”

eylem ulutaş

Güzergahtaki yapıların durumu tespit edilmelidir

Henüz yapım işleri başlamadan inşaatların devam edeceği güzergahta çalışmalar yapılarak bu yapıların durumlarının tespit edilmesi gerektiğini söyleyen Ayatar, “Diyelim ki böyle bir durum var, bu yapılar için deprem yönetmeliğine göre performans analizi önerilmiş olabilir. Elbette ki böyle büyük imalatların geçtiği yerlerde yapılar bundan etkilenebilir. Yapının mesafesini, mevcut durumuna göre bu etki değişir. Aslında işe başlamadan da o güzergahtaki yapıların mevcut durumunun tespit edilip o işe başlanması gerekir. Acaba bu yapılar bu imalattan mı etkilendi yoksa başka bir durum mu var? Bunu tespit etmiş olursunuz” diye konuştu.

İmalatlar güvenli şekilde yapılmalıdır

Yapım işlerinin güvenli şekilde yapılarak tamamlanması gerektiğini kaydeden Ayatar, şöyle konuştu:

“Bu zararların hepsini önlemek mümkün olmayabilir çünkü ortada yapılaşmış bir şehir var ve büyük bir imalat gerçekleştiriyorsunuz. Bazı yapılar bu imalat sürecinde muhakkak etkileniyor. Önemli olan siz o büyük imalatı bu ne olursa olsun güvenli bir şekilde yapmanız. Bu imalatı yaparken çevredeki binaların da güvenliğini sağlayarak ilerlemelisiniz. Muhakkak bazı yapılar etkilenebilir. Altyapı işinde de öyle, yağmur suyu kanalı geçtiğinde de mümkün olduğu kadar önlemlerle yapılır ama bazı yapılar da etkilenebiliyor. Tabi bunu bu yapılar üzerinde değerlendirmek gerekir.”

Muhabir: BATUHAN KAYA