2022 yılında açılan Olivelo Ekolojik Yaşam Parkı, İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde, Yelki mevkiinde yer alıyor. İzmir’in en yeşil ziyaret alanlarından biri olan park, ayrıca Olivelo Yaşayan Park olarak da anılıyor. Doğal güzellikleriyle ve manzarasıyla dikkat çeken park, çevredeki hayvanlara da sıklıkla ev sahipliği yapıyor. Keyifli doğa yürüyüşleri için sıklıkla tercih edilen park, İzmir Belediye eski Başkanı Tunç Soyer döneminde kente kazandırılmıştır. “Yaşayan Parklar” projesiyle tasarlanan park, 2019 yılında kent genelinde yürütülen bir tasarım yarışması ile duyurulmuştu. 43 ekibin katıldığı yarışmayı; Mimar Ömer Selçuk Baz, Mimar Doğu Kaptan, Peyzaj Mimarı Zeynep Hagür Sorguç ve Peyzaj Mimarı Ata Turak’tan oluşan ekip kazanmıştır.

Bölgenin doğal dokusunu, kurgusunu korumak ve geliştirmek mottosuyla tasarlanan bu alanın en önemli özelliklerinden biri de bölgede bulunan Bisiklet Yolu, Zeytin Yolu, Bağ Yolu ve EUROVELO‘nun birleşim noktası olmasıdır.

Doğa yürüyüşü: Parkta, birçok sahip yürüyüş rotası bulunuyor. Doğa yürüyüşünü sevenler bu rotalar üzerinden parkı keşfedebilir.

Kuş gözlemi: Park, pek çok kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kuş gözlemi meraklıları, parkta düzenlenen kuş gözlem etkinliklerine katılabilir.

Atölyeler: Parkta çeşitli atölyeler düzenleniyor. Bu atölyelerde ziyaretçiler; zeytin yetiştiriciliği, mantarcılık, aromatik bitki yetiştiriciliği gibi konularda eğitim alabiliyor.

Bisiklet turları: Parkın en can alıcı noktası sunduğu bisiklet rotalarıdır. Bisiklet turları ile ziyaretçiler, parkın tadına tat katabilir.

Kamp: Olivelo Ekolojik Yaşam Parkı, çeşitli alanlarıyla kamp imkanı sunuyor. Çadırınızı yanınıza alıp doğanın içinde konaklayabilirsiniz.

Gezi turları: Parkta, elektrikli araçlarla düzenlenen gezi turları mevcuttur, bu şekilde bir safari turunun tadına varabilirsiniz.

Olivelo Ekolojik Yaşam Parkı'na nasıl gidilir?

Olivelo Ekolojik Yaşam Parkı, İzmir-Çeşme otoyolunun yanında yer alıyor. Yol üzerindeki Yelki sapağını kullandıktan sonra, karşınıza çıkan tabelaları takip ederek parka ulaşabilirsiniz. Otobüsle ulaşmak isteyen yolcular ise, Yelki’de indikten sonra 2-3 kilometre kadar yürümelidir.

ESHOT’un 675 no’lu Seferihisar-Fahrettin Altay Aktarma Merkezi seferleri, 975 no’lu Seferihisar Fahrettin Altay Aktarma Merkezi seferleri, 985 no’lu Seferihisar-Fahrettin Altay Aktarma Merkezi ve 987 no’lu Ürkmez-Fahrettin Altay Aktarma Merkezi seferleri bölgeye ulaşım için kullanılabilir. Yelki otobüs durağında indikten sonra parka 2 km uzaklıkta olacaksınız.

Çoğu yolcu, Yelki’de indikten sonra bisikletle devam ederek parka ulaşmaktadır. Daha sonra bu ziyaretçiler, parkta bulunan çeşitli bisiklet yollarını kullanarak ziyaretine farklı bir deneyim kazandırmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ