İzmir'in 30 ilçesinde biri olan Dikili, özellikle pırıl pırıl plajları ile nam salmış bir ilçe. İlk arkeolojik bilgilere göre Dikili'nin geçmişi M.Ö. 4000-5000'lere dayanıyor. İlk çağlarda bölgede Lidyalılar, İranlılar, Frikya ve Mysialılar sonrasında ise Romalılar, Bergamalılar, Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüş.
Dikili bölgesindeki tarihi kent ve sitelerde Aristo, Hermos, August, İskender gibi ünlü isimler zaman zaman bulunmuş.
Yeni Dikili tarihi Bergamalı Karaosmanoğlu’nun Dikili’de çiftlik kurması ve burada dikmelik yetiştirmesi ile başlamıştır. Önceleri Dikmelik olarak geçen isim daha sonra Dikili haline gelmiştir.
Dikili 1860 yılında Bergama’nın bir köyü iken bu tarihte Bergama’ya bağlı bir bucak, 1923 yılında da belediyelik olmuştur. 13 Ekim 1928 tarihinde de Bergama’dan ayrılarak İzmir İlinin bir ilçesi olmuş.
İzmir'in tatil beldesi
Dikili, İzmir'in birçok ilçesi gibi bir tatil merkezidir. Dikili'yi keşfetmeniz için ise birçok neden var.
Dikili masmavi denizin keyfini çıkarırken yeşili de doyasıya yaşayabileceğiniz yerlerden biri. Büyüleyici bir manzaraya sahip Nebiler Şelalesi özellikle de doğa yürüyüşlerini sevenlerin mutlaka görmeleri gereken adreslerden biri. Volkanik bir göl olan Karagöl, tekne turlarının da duraklarından biri olan Kalem ve Garip Adası, Atatürk Botanik Bahçesi, Alaçam Ormanları olmak üzere Dikili’de keşfedilecek pek çok doğa harikası yer bulunuyor.
Dikili'nin plajları
Dikili, pırıl pırıl plajları ile ilgi görüyor. Çandarlı Kale Önü Halk Plajı, Zindancık, Hayıtlı, eşsiz koylarıyla bilinen Bademli Köyü gibi yerler yazın büyük ilgi görüyor.
Kaplıcaları şifa dağıtıyor
Dikili'yi diğer ilçelerden ayıran en önemli özelliği ise kaplıcaları. Dikili'nin kaplıcalarında pek çok hastalığa iyi gelen şifalı sular bulunuyor. Nebiler Kaplıcası ve ılıcası, Bademli Denizi Ilıcası bunlardan birkaçı.
Dikili'de nereye gidilir?
Tarihi yerlerde gezmek istiyorsanız Aterneus ve Pitane Antik Kentlerini, Zindancık Kutsal Alan’ı gezip görebilir, Çandarlı Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Eğer Dikili’nin şifalı sularından faydalanmak isterseniz Nebiler Köyü’nde yer alan Nebiler Ilıcası ve Bademli Köyü’nde Bademlı Ilıcası’nı ziyaret etmenizi öneririz. Nebiler Köyü ve Şelalesi, Volkanik Karagöl, Kemente Yaylası, Yahşibey Köyü ve Atatürk Botanik Bahçesi de doğa ile baş başa kalabileceğiniz yerler arasında.
Kamp yapmayı seviyorsanız, Alaçam ormanları içinde kamp ve dinlenme alanı olan Yayla, Bebek, Gölcük, Hacıkerim bölgeleri tam size göre. Nebiler Köyü ve Şelalesi, Volkanik Karagöl, Kemente Yaylası ve Yahşibey Köyü'nde doğa yürüyüşü, jeep safari ve trekking turlarına katılabilirsiniz.
Kesintisiz 20 kilometre sahil şeridinde Ege’nin berrak sularının keyfini sürebileceğiniz birbirinden güzel plajların keyfini çıkartabilirsiniz.
Dikili'ye nasıl gidilir?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım hizmeti veren ESHOT şirketinin belediye otobüsleri Dikili-Aliağa güzergahında hizmet veriyor. İzmir’den banliyö treni İZBAN’la Aliağa İstasyonu’na geldikten sonra istasyondan kalkan 837 numaralı Dikili-Aliağa Aktarma Merkezi otobüsünü kullanarak Dikili merkeze kadar ulaşabilirsiniz.
İzmir Otogar ile Dikili arasında Dikili Seyahat’in (68 nolu Dikili Otobüs Taşıt Kooperatifi) direkt otobüs seferleri var. İzmir Otogar’ın ilçe katından hareket eden Dikili Otobüsleri, Otogar’dan sonra çevre yolunu izleyerek Yeni Girne, Dedebaşı, Serinkuyu, Menemen, Aliağa güzergahını takip ederek Dikili’ye ulaşıyor. Otobüslerin sefer sıklığı 60 dakika. Yaz aylarında yoğunluğa bağlı olarak seferler artıyor.
Eğer özel aracınızla gitmek isterseniz İzmir-Çanakkale Karayolu’nu kullanmak gerekiyor. İzmir-Dikili arasındaki mesafe 122 km. İzmir şehir merkezinden Menemen’e kadar olan çevre yolunu kullandıktan sonra Menemen, Aliağa, Yeni Şakran güzergahını takip ederek Bergama Kavşağı’nı da geçtikten sonra Dikili’ye ulaşabilirsiniz. Özel araçla İzmir’den Dikili’ye ulaşım yaklaşık 1 saat 40 dakika sürüyor.