Semra İğtaç- Kadınların evlendikten sonra bekarlık soyadını tek başına kullanamayacağını içeren madde, 9. Yargı Paketi'nden çıkarıldı. İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kökkılınç, “TBMM'nin ilgili komisyonlarında görüşülmekte olan 9. Yargı Paketi’ndeki kadının soyadı hakkına dair düzenlemenin geri çekildiği bilgisi basından öğrendik. İzmir Kent Konseyi olarak, Anayasa Mahkemesi’nin kadının soyadını kullanma tercih hakkıyla ilgili kararına aykırı bulduğumuz bu düzenlemenin geri çekilmesinden memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Ayrımcılık ve şiddet ortadan kalkmalı

Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlaşma yolunda gerçekleştirdiği hukuk devrimlerinin, kadınların eşitlik mücadelesine yardımcı olduğunu, bu devrimlerin tüm dünya ülkelerine ilham olduğunu belirten Kökkılınç, “Birleşmiş Milletler’in açıkladığı 17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 5. sırasında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği yer almıştır. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın ve şiddetin ortadan kaldırılması, kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı ve karar alma süreçlerinde eşit fırsata sahip olmalarının güvenceye kavuşturulması gibi hedefler bu kapsamda yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararı ve yeni düzenleme ihtiyacı

Medeni Kanun’da yaşanan değişiklerle ilgili konuşan Kökkılınç, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Medeni Kanun'un mülga 187. maddesinde düzenlenen kadının soyadına dair hüküm, Anayasa Mahkemesi tarafından geçen yıl Şubat ayında iptal edilmişti. Anayasa Mahkemesi, ‘Erkek evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği hâlde, kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden, benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamele yapıldığı açıktır’ gerekçesiyle bu kararı almıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin bu iptal kararı üzerine, Anayasa Mahkemesi kararına ve uluslararası sözleşmelere uygun yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Kadınlar, evlilik akdine rağmen kendi soyadını taşımaya devam edebilmelidir.”

Muhabir: Semra İğtaç