Kakao vadeli fiyatları, Batı Afrika'daki üretimin düşeceğine dair artan endişeler ve küresel arzın sınırlı olması nedeniyle son altı ayın en yüksek seviyesine tırmandı. New York'ta işlem gören en aktif kontrat, yüzde 2.4 oranında bir artışla ton başına 10.092 dolara yükseldi ve 14 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Vadeli işlemler, haftalık bazda yaklaşık yüzde 6'lık bir artış gösterirken, bu artış, üst üste altıncı haftasında kazanç elde etmiş oldu. Kakao fiyatlarındaki bu yükselişin, çikolata fiyatlarına doğrudan yansıması bekleniyor. Uzmanlar, bazı çikolata markalarının, maliyet artışları nedeniyle ürünlerini ya küçültmesi ya da fiyatlarını artırması ihtimaline dikkat çekiyor.

Çikolatanın tarihçesi

Çikolata, kökeni milattan önceye dayanan bir lezzet geleneği olarak, tarihi boyunca pek çok medeniyet tarafından kutsal kabul edilmiştir. Çikolatanın izlerine, büyük olasılıkla Olmekler tarafından Mezoamerika'da yetiştirilen kakao ağaçlarında rastlanmaktadır. Amerikalı yerli halklar, bu bitkinin tüylü bir yılan tanrı tarafından kendilerine hediye edildiğine inanıyordu. Mayalar bu tanrıyı "Kukulkan", Aztekler ise "Quetzalcoatl" olarak adlandırmışlardır.

Mayalar, zamanla kakao çekirdeklerinin nasıl kullanılacağını keşfetmiş ve M.S. 600'lü yıllarda çikolatalı bir içecek hazırlamaya başlamışlardır. Aztekler ve Mayalar için çikolata içmek önemli bir ritüel haline gelmişti. Mayalarda, bu özel içeceği yalnızca kraliyet ailesi içebilirken, sıradan halk sadece çok özel durumlarda bu içeceği tadabiliyordu. Azteklerde ise yalnızca yöneticiler, rahipler, rütbeli askerler ve onurlandırılmak istenen tüccarlar çikolatalı içeceği tüketebilirdi.

yüzyılda, İspanyol kaşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés, Orta Amerika'ya yaptıkları gezilerde Aztek Kralı Montezuma'nın, çikolatalı içeceği 50 sürahi ve altın kadehler içinde onlara sunduğunu kaydetmiştir. Bu içecek, Aztek dilinde "xocoatl" olarak adlandırılıyor ve "ekşi, acı içki" anlamına geliyordu. Aztekler, bu içeceğe mısır unu, biber ve diğer baharatları ekleyip soğuk içiyorlardı. İspanyollar ise içeceği şekerle tatlandırarak tüketime sundular.
İspanyolların Avrupa'ya taşıdığı çikolata, zaman içinde büyük bir popülerlik kazandı. 80 yıl sonra, İngiltere'de içecek yapmak üzere katı çikolata satılmaya başlandı ve "çikolata evleri" tüm Avrupa'ya yayıldı. 1825'te, kakao tozu ve yağı ayrılabilen bir makine geliştirildi. 1875 yılında ise İsviçreli çikolatacı Daniel Peter, çikolataya süt tozu ekleyerek bugünkü tatlı çikolatayı yaratmıştır.

Türkiye'nin çikolata üretimi ise Cumhuriyet'in ardından 1927'de Feriköy'de kurulan ilk yerel çikolata fabrikasıyla başlamıştır. Çikolatanın tarihindeki en eski izlere ise 2600 yıl öncesine tarihlenen bir çömlekte rastlanmıştır. 

Kaynak: HABER MERKEZİ