Hüsnü Özyeğin’in kurduğu Fiba Holding’e bağlı Öres Elektrik, İzmir Karaburun’da rüzgar enerji santrallerinin yakınında güneş enerji santralleri kurma kararı aldı. Şirket, proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak proje tanıtım dosyasını sundu ve ilk onayı aldı.

Özel çevre koruma bölgesinde

Ancak proje alanı, özel çevre koruma bölgesinde yer alıyor ve Sazak köyünün yakınlarındaki bu bölgenin korunması gerektiği belirtiliyor. Eğer proje hayata geçirilirse, Karaburun’da ciddi bir doğa felaketi yaşanacağı endişesi var. Zeytin ağaçları tehdit altında! Toplamda 47 bin 500 güneş panelinin kurulması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, projeye olumsuz yanıt vererek, bölgenin simgesi olan kıl keçilerinin de tehdit altında olduğunu vurguladı. Buna ek olarak, Karaburun halkının tepkisi nedeniyle projenin halk katılım toplantısı gerçekleştirilememişti. Proje tanıtım dosyası, 15 Kasım 2024’te Bakanlık Komisyonu tarafından incelenecek.

Halk tepkili

Karaburun’un 430 kilometrekarelik yüzölçümünün yüzde 89’u, rüzgar enerji santrali projelerine tahsis edilmiş durumda. Karaburun halkı, uzun yıllardır doğa talanına karşı mücadele ederken, pek çok farklı projeye itiraz ederek iptali için defalarca dava açmış durumda.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ