15 Temmuz 2016’daki FETÖ darbe girişiminin ardından, AK Parti hükümeti tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile başlatılan kayyum atama uygulaması, yerel yönetimler üzerinde devam ediyor. Bu uygulama, OHAL döneminde geçici olarak hayata geçirilmişti ancak kalıcı hale geldi. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından, aralarında büyükşehirlerin de olduğu 11 belediye başkanlığına kayyum atanarak bu uygulama sürdürüldü.

11 belediyeye kayyum atandı

31 Mart 2024 seçimlerinden bu yana, Hakkari, Esenyurt, Mardin Büyükşehir, Batman, Halfeti, Tunceli, Ovacık, Bahçesaray, Akdeniz, Siirt ve Van Büyükşehir Belediyesi olmak üzere toplam 11 belediyeye kayyum atanmış oldu.

CHP lideri Özel’den hükümete sert eleştiri: Yapılanlar bir sonraki Cumhurbaşkanına darbe girişimidir! CHP lideri Özel’den hükümete sert eleştiri: Yapılanlar bir sonraki Cumhurbaşkanına darbe girişimidir!

İlk kayyum atamaları, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın 3 Haziran’da görevden uzaklaştırılmasının ardından yapıldı. Hakkari Valisi Ali Çelik, Hakkari Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi. Takip eden süreçte, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer de görevden alındı ve İstanbul Vali Yardımcısı Can Aksoy Esenyurt Belediye Başkan Vekili olarak atandı.

4 Kasım’da, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün yerine Mardin Valisi Tuncay Akkoyun atanırken, Batman Belediye Başkanı Gülistan Sönük’ün yerine Batman Valisi Ekrem Canalp, Halfeti Belediye Başkanı Mehmet Karayılan’ın yerine ise Halfeti Kaymakamı Hakan Başoğlu görevlendirildi.

Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak, Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır’ın görevden alınmasının ardından bu belediyelere de kayyum atamaları yapıldı. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Ovacık Kaymakamı Hüseyin Şamil Sözen ve Bahçesaray Kaymakamı Harun Arslanargun bu belediyelere başkan vekili olarak atandı.

Akdeniz, Siirt ve Van Büyükşehir Belediyeleri

2024’ün başlarında, Mersin Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Hoşyar Sarıyıldız’ın yerine Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, Siirt Belediye Başkanı Sofya Alağaş’ın yerine Siirt Valisi Kemal Kızılkaya atandı. En son olarak, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın yerine Van Valisi Ozan Balcı görevlendirildi.

Beşiktaş’ta kayyum ataması

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın yerine, Beşiktaş Belediye Meclisi'nde yapılan seçim sonucunda Ömer Rasim Şişman, Belediye Başkan Vekili olarak atanmış oldu.

Kaynak: ANKA