Batuhan KAYA/İz Gazete- İzmir’de bazı CHP’li belediyelerde işçi kıyımı devam ediyor. CHP’li Mehmet Türkmen’in başkan olduğu Kemalpaşa Belediyesi’nde de 147 işçinin işine e-Devlet’ten ya da SSK’dan gelen bir bildirimle son verildi. İşçiler, işlerine dönmek için Kemalpaşa Belediyesi önünde direnişe geçerken Başkan Türkmen’in bir süredir belediyeye uğramadığı kaydedildi. Günlerdir eylem yapan işçiler, direnişe dair İz Gazete’ye konuştu. 

Öğrencilerimizin başarısını bile sergileyemedik

Kemalpaşa Belediyesi’nin dershanesinde çalışan ve seçim sonrasında işten atılan Türkçe Öğretmeni Zehra Paker; hukuk, tıp ve diş hekimliği gibi bölümleri kazanan öğrencilerinin başarılarını paylaşmalarına dahi izin verilmediğini kaydetti. Paker, “7 aydır Türkçe Öğretmeni olarak çalışıyordum. 2 Ağustos’ta eve gittiğimde E-Devlet’te işten çıkartıldığımı gördüm. Mehmet Türkmen seçim sürecinde sürekli dershaneyi büyüteceğini, çok büyük bir gençlik merkezi kuracağını söylemişti. Hatta bu eğitimleri köylere kadar taşıyacağını da söyledi. Seçimi kazandıktan sonra dedikodular yayılmaya başladı, kendisiyle bir görüşme talep ettik. Görüşmede, ‘Dershaneyi kapatmayacağım, öğretmenlerimi seçerek çalışmak istiyorum’ dedi. Bu süreçte öğrencilerimizin başarılarını bile bize sergiletmediler. Hukuk, Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği kazanan öğrencilerimiz var ama bunları bile bize sergiletmediler. 3 haftadır eylemdeyiz, hala bekliyoruz” diye konuştu.

Hayal kırıklığı içerisindeyiz

İngilizce Öğretmeni Sara Metin, “2 Ağustos tarihinde bana hiçbir bilgi verilmeden işten çıkartıldım. Yaklaşık 700-800 öğrencimiz, haftalık 30-40 saat dersimiz vardı. Başkan seçim sürecinde yurttaşlara ‘Ben bankamatik personelleri işten çıkaracağım’ dedi, dolayısıyla bugün biz onlardan sanılıyoruz. Onlardan olmadığımızı göstermek için buradayız. Başkanla görüştüğümüzde ‘Dershaneyi yapılandıracağız, asla kapatmayacağız’ dedi ancak nasıl yapılandırılacağını bize söylemedi. Şu an işten çıkartılan öğretmenlerle beraber bir dershane oluşumu görünmemektedir. Bizler hayal kırıklığı içerisindeyiz. Bu belediye için çok çalıştık, biz de CHP’liyiz ve bu belediyeye güvendik” dedi.

Sağduyu istiyoruz

Kemalpaşa Belediyesi temizlik işlerinde 7 ay çalıştıktan sonra işten çıkartılan Can Korkmaz, ATM personeli olmadıklarını ifade ederek, “Ocak 15’te işe başladım. Temizlik işlerinde çalışıyordum ve çöpte de süpürgede de görev aldım ve verilen her görevi yerine getirdim. Sonrasında telefonuma gelen bir mesajla işten çıkartıldığımı öğrendim. 3 haftadan beri burada grev yapıyoruz, biz haklıyız, hakkımızı alacağız. Biz asla ATM personeli suçlamalarını kabul etmiyoruz. Biz sahada emek verdik, alın terimizi döktük. Biz bu yakıştırmaları asla kabul etmiyoruz. Bence hak eden ve hak etmeyen insanlar arasında bir ayrım yapılabilirdi. Biz burada sayın başkandan sağduyulu bir şekilde bizimle müzakere etmesini istiyoruz, anlaşabileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Görevim olmayan işleri bile yaptım

2019’dan bu yana Kemalpaşa Belediyesi’nde Oto Boyacı olarak çalıştığını ve görev tanımı dışında birçok iş yaptığını ifade eden Abdurrahim Yeşil, “2019’da oto boyacı olarak işe başladım. Ulaşım Hizmetleri’nde birçok arabanın boyanma işi tamamlandıktan sonra oto lastik işini yaptım, şoförlük yaptım, Kemalpaşa’nın köyleriyle beraber kaldırım taşlarını ben boyadım. Ben bankamatikçi olduğumu asla kabul etmiyorum. Kendi branşım dışında birçok iş yapmama rağmen işten çıkarıldım. Bir şekilde başkanın kafasına girdiklerini düşünüyorum, bizimle birebir görüşüp konuşsa eminim ki bize haksızlık yapıldığını görecektir. Buradaki herkes işine dönene kadar eyleme devam edeceğiz, buradaki hiç kimse bankamatik işçisi değildir. Bu haksızlık bitene kadar buradayız” ifadelerini kullandı.

Halkın geleceğine sahip çıkıyoruz

Bornova Belediyesi’nde İngilizce Öğretmeni olarak çalışan ve DİSK Genel-İŞ İzmir 7 Nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi olan Berrin Burakçı Bağış, Kemalpaşa’daki işçilere desteğe geldiğini, öğretmenlerin toplumun geleceği olduğunu ve toplumun geleceğine sahip çıkmak için arkadaşlarına destek çıktığını belirtti.

Hani kimseyi işten çıkartmayacaktı?

Alanda işçilerle beraber duran DİSK Genel-İŞ İzmir 7 Nolu Şube Başkanı Özgür Genç, başkanın bir görüşmede kendilerine ‘Kimseyi işten çıkartmayacağım’ dediğini ifade ederek, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra Kemalpaşa Belediyesi bürokrasisinden sürekli bir ekonomik kriz olduğu ve toplu işten çıkarmanın olabileceği bize iletildi. Belediye başkanıyla yaptığımız görüşmede bize, ‘Ben kimseyi işten çıkartmayacağım’ dedi. Biz bürokrasiye, işten çıkarmalarda bir mevzuat olduğunu ve bu mevzuata uyulmazsa ciddi mağduriyetler olacağını söyledik. Belediye başkanı yine yaptığımız bir görüşmede, ‘Buraya sadece çay içmeye gelin, biz kimseyi işten çıkarmayacağız’ dedi. Ancak SSK’dan gelen mesajlarla 127 arkadaşımızın işine son verildiğini öğrendik. Burada bir direniş başlattık, tek talebimiz işlerimize geri dönmek” dedi.

ATM personeli varsa disipline sevk etsin

Başkan Türkmen’in ATM personeli iddialarına yanıt veren Özgür Genç şöyle konuştu:

“ATM’ci, bankamatikçi dediğimiz kişiler belediyede çalıştırılıyorsa dün de bugün de bir suç işleniyordur. Kaldıki biz böyle bir işçi arkadaşımız varsa zaten bunu doğru bulmuyoruz, dedik ki ‘böyle bir arkadaşımız varsa tutanağını tutun disiplin kuruluna gönderin’ ancak bugüne kadar gelen giden bir şey yok. Çıkartılan işçi arkadaşlarımız içerisinde de 18’e yakın öğretmenimiz var. Tıp, Diş Hekimliği, Hukuk kazanmış bir sürü öğrenci varken ATM’ci oldukları iddia ediliyor. Bu biraz rol çalmak gibi bir şey oluyor, biz şuna razıyız, bütün arkadaşlarımız içerisinde kim bankamatikçi ise kanıtlasın ve gerekeni yapsınlar. Buradaki arkadaşlarımız Kemalpaşa’ya layık, işlerini iyi yapan, emekçi arkadaşlarımızdır. Bunu biz biliyoruz, aslında onlar da biliyor.”
 

Muhabir: Batuhan Kaya