Çeşme’de yer alan Karaköy, Çeşmeköy, Laleköy, Zeytincik ve Alaşar köyleri adeta keşfedilmek için bekliyor. Kimsenin yaşamadığı tamamen terk edilmiş bu 5 köyün gizeminde kaybolacaksınız. İşte, Çeşme'nin 5 gizemli köyü...

Keşfedilmeyi bekliyorlar: Çeşme'nin 5 gizemli köyü

Karaköy

İzmir ilinin Çeşme ilçesine bağlı olan Karaköy, Alaçatı'nın doğusunda bulunur. 1950 yılında Karaköy, su azlığı ve ulaşım zorluğu nedeniyle terk edilmiştir. Karaköy'e eski İzmir Çeşme yolunda Germiyan köyü sapağını yaklaşık 4.5 km geçtikten sonra varabilirsiniz. Günümüzde dar, toprak bir yola sahip olan Karaköy zamanında 1000 dönüme yaklaşan arazisi ile burada yaşayanlara 250 yıl ev sahipliği yaptı. 

Evlerinin yapısı, camileri ve köy mezarlığındaki mezar taşları incelendiğinde burasının bir Türk Köyü olduğu net bir şekilde gözler önünde serilmektedir. Tepe üzerine kurulmuş olan Karaköy’de günümüzde hala evlerin kalıntılarına rastlamak mümkün.

Çeşmeköy

Çeşme’nin ilk kurulduğu yerlerden biri olan Çeşmeköy, bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Günümüzde ünlü Türk Denizcisi Emir Çaka Bey’in mezarı da Çeşmeköy’de yer almaktadır. Çeşmeköy’de bu mezarın haricinde hemen yakınında eski bir cami, 2-3 ev ve bir türbe kalıntısı yer almaktadır.

Laleköy

Zamanında bulunduğu bölgede yetiştirilen lalelerden ismini alan bir Türk köyü olan Laleköy, 1940 yılında terk edilmiştir. Laleköy’ün girişinde köy mezarlığı yer almaktadır. Laleköy’de yer alan en eski mezarın 1900 yılından kaldığı belirlenmiştir. Buda uzun yıllardır bu köyde yaşamın devam ettiğinin bir göstergesi sayılabilmektedir.

Sağ kısımda fotoğrafta yer alan taşlar eski zamanlarda zeytinleri ve üzümü ezerek zeytinyağı ve pekmez yapımında kullanılmıştır. Günümüzde köyün kalıntılarının içerisinde yer almaktadır. 

Zeytincik 

Zeytincik Köyü’nün 1950 yılında terk edilmiş olduğu bilinmektedir. Günümüzde bu köyde taş ev kalıntısı, köy mezarlığı ve köy fırını kalıntıları yer almaktadır. Zeytincik Köyü’nün 1950 yılında terk edilmesinin nedeninin su yetersizliği olduğunu düşünülmektedir.

Zeyti̇nci̇k Köyü

Günümüzde Zeytincik Köyü’nde küçük rahibe evlerinden kalma kalıntıları görebilirsiniz. Eğer yolunuz Çeşme'ye düşerse bu gizemli köyü muhakkak ziyaret etmenizi önermekteyiz. 

Alaşar

Eski bir Rum köyü olan Alaşar, eski ismi Polifora olarak bilinmekteydi. Alaşar’da kiliseye ait olduğu anlaşılan büyük bir yapıdan kalan bulgular yer almaktadır. Zeytineli köyünün girişinde bulunan toprak yola saparsanız üç kilometre sonra Alaşar Ovasına ulaşacaksınız.

İlk bakışta köy alanının yıkılmış olduğunu görseniz de içerisinde pek çok ev kalıntısı, köy yolları ve köy meydanını görebilirsiniz.

Muhabir: Orçun BULDAÇ