Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ş. Zeynep Haskalp Arıkan, çocukların gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha hassas olduğunu belirterek, basit önlemlerle hastalık riskinin azaltılabileceğini açıkladı. Dr. Arıkan, çocuklar arasında sıkça görülen enfeksiyon hastalıklarının başında üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, bronşit, zatürre (pnömoni), mide-bağırsak enfeksiyonları ve Covid-19’un geldiğini söyledi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtilerle seyrettiğini belirten Arıkan, bu tür enfeksiyonların genellikle virüs kaynaklı olduğunu, ancak bazı durumlarda antibiyotik gerektiren bakteriyel enfeksiyonların da görülebildiğini vurguladı.
Grip enfeksiyonuna değinen Dr. Arıkan, çocuklarda yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtilerle seyreden bu hastalığın zorlayıcı olabileceğini ifade etti. Ayrıca, bronşit ve zatürrenin çocuklarda ağır seyredebildiğini belirten Arıkan, bronşitin öksürük ve nefes darlığı ile zatürrenin ise yüksek ateş, öksürük ve halsizlikle kendini gösterdiğini, bağışıklığı zayıf çocuklarda tehlikeli olabileceğini söyledi.
Belirtilere dikkat edilmeli
Çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarının çoğunlukla rotavirüs ve norovirüs gibi virüslerle oluştuğunu belirten Dr. Arıkan, mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısının bu enfeksiyonların başlıca belirtileri olduğunu aktardı. Ayrıca el, ayak, ağız hastalığının da sonbahar ve kış aylarında sıklıkla görüldüğünü ifade eden Arıkan, bu hastalığın ağız içinde ağrılı yaralar, eller ve ayaklarda döküntü ve kabarcıklarla seyrettiğini belirtti.
Hastalıklardan korunmada hijyenin önemine vurgu yapan Dr. Arıkan, ellerin en az 20 saniye sabun ve su ile yıkanması gerektiğini hatırlatarak, Covid-19 ve grip gibi hastalıklara karşı kapalı alanlarda maske kullanımının ve ortamların sık havalandırılmasının yayılmayı önleyebileceğini belirtti.
Bağışıklığınızı güçlendirin
Bağışıklığı güçlendirmenin önemine değinen Arıkan, sebze, meyve, tam tahıllar, protein ve sağlıklı yağlardan zengin bir beslenme programının bağışıklık sistemi için faydalı olduğunu, özellikle C vitamini, D vitamini ve çinko içeren gıdaların önem taşıdığını belirtti. Grip aşısının risk grubundaki çocuklar için koruyucu olabileceğini ifade eden Arıkan, ayrıca çocukların yeterli uyumasının bağışıklığı desteklediğini ekledi.
Bol su için
Son olarak, hastalıkların tedavisinde semptomatik yaklaşımların tercih edildiğini belirten Dr. Arıkan, bol sıvı tüketiminin iyileşme sürecini hızlandırdığını ve vücut sıvılarının dengede kalmasını sağladığını ifade etti. Burun tıkanıklığını hafifletmek amacıyla buhar tedavisinin uygulanabileceğini belirten Dr. Arıkan, mide-bağırsak enfeksiyonlarında ise probiyotik takviyelerinin bağışıklığı desteklediğini sözlerine ekledi.