Türkiye’nin ilk ihracatçı sektörü konumundaki kuru meyve sektörü, TİM ilk 1000 ihracatçı listesine 11 firmayla giriş yaptı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin TİM ilk 1000 ihracatçı listesinden derlediği bilgilere göre; 11 firmanın 10 tanesi Egeli kuru meyve ihracatçılarından oluştu.

Işık; Daha güçlü bir şekilde yer almak için çalışıyoruz

Türkiye’nin yüzlerce yıldır kuru incir, kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ettiğine temas eden Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin liderliğinin günümüzde de devam ettiğini dile getirdi.

2024 yılının Ocak - Mayıs döneminde kuru meyve sektörünün ihracat performansının yüzde 21’lik artışla 611,6 milyon dolardan 741,5 milyon dolara çıktığı bilgisini veren Işık, “Son 1 yıllık dönemde ihracatımız ise; yüzde 12,4’lük gelişimle 1 milyar 546 milyon dolardan 1 milyar 738 milyon dolara ilerledi. Yıl başında ortaya koyduğumuz 1,8 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak geçen 1 yıllık dönemde ihracatımız yüzde 19’luk artışla 877 milyon dolardan 1 milyar 40 milyon dolara ulaştı. Türkiye’nin kuru meyve ihracatından aldığımız pay yüzde 60 oldu. 2024 yılında TİM ilk 1000 listesinde daha fazla firmamızla yer almak için üreticilerimizle, tüccarlarımızla, ihracatçılarımızla, araştırma enstitülerimizle, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı teşkilatlarımızla, üniversitelerimizle ortak bir çaba içerisindeyiz. UR-GE ve TURQUALITY Projelerimizle, Fuarlara katılarak etkin bir pazarlama yürütüyoruz. 2025 yılında da ihracatımızı 2 milyar dolara çıkarmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA