Kimyon, dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Kendine has aromasıyla tanınır. Ancak sadece lezzetiyle değil, sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi gerektiği anlatılıyor. Son araştırmalar, kimyonun bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi iyileştirme ve antioksidan özellikleriyle vücudu koruma gibi pek çok fayda sağladığını ortaya koyuyor. Peki, kimyonun faydaları nelerdir? İşte kimyonun faydaları...
Kimyonun faydaları nelerdir?
- Kimyon tohumunda bulunan C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir. Stres soğuk hava gibi dış etmenlerden etkilenen vücut bağışıklığı düşer. Kimyon tohumu ile yapılan kimyon çayı bağışıklığınızı güçlendirmeye yarayabilir.
- Tohumlarını kullanarak biriken balgam probleminizi çözebilirsiniz. Balgam söktürücü özelliği sayesinde solunum yanında bulunan mukusun temizlenmesini sağlar
- Kimyon antibakteriyel bir baharattır. Bu sayede hastalık yapıcı bakterileri etkisiz hâle getirebilir.
- Suya ekleyerek tükettiğiniz kimyon sindirim sistemini etkileyebilir. İçtiğiniz kimyon suyu bağırsak hareketlerinizi düzenleyerek sindirim enzimlerini uyandırır ve yemek sonrası hissedilen şişkinliği engeller.
- Eğer metabolizmanız yavaş ise düzenli tükettiğiniz kimyon baharatı metabolizmayı çalıştırarak kilo alımına neden olan yağ ve şekerin fazlasını yakar.
- Bilimsel çalışmalara göre, kolesterol, HbA1C ve trigliserit seviyelerini düşürebilir.
- Kadınlarda görülen adet düzensizliğinin giderilmesi için kullanılabilir.
- Mide ülserine neden olan bakterinin işlevsiz kalmasını sağlar.
- Konunun kanseri hücrelerinin oluşumunu engelleyerek hastalığın gerilemesini sağlayabilir.
- Kimyon, kas ağrılarının giderilmesinde, romatizmal hastalıklarda ve faranjitin tedavisinde kullanılabilir.
- Kimyon, idrar yolu enfeksiyonlarını da çözüm olarak kullanılabilir.
Kimyonun zararları nelerdir?
- Kimyon, Kan şekeri düşürücü etkiye sahiptir. Bu etkin nedeniyle doğru tüketilmediği zaman kan şekerinin düşmesine sebep olabilir.
- Fazla tüketilen kimyon, karaciğer ve böbreklerde ağrıya neden olabilir.
- Kimyon, alerjik bir baharattır. Hassas bir cilde sahipseniz kaşıntı veya döküntü problemleri yaşayabilirsiniz.
- Gerektiğinden fazla tüketilen kimyon, mide bulantısına neden olabilir.
- Sıklıkla karşılaşılan yan etkilerden birisi mide yanmasıdır. Kimyon, mide asidini artırarak sağlık problemlerine neden olabilir
- Kimyon, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanan kişiler ve ameliyat öncesi kullanımına dikkat edilmesi gereklidir.
Kimyon nasıl tüketilir?
İster tohum halinde ister öğütüp toz haline getirerek, isterseniz de tohumunu doğru bir şekilde öğütüp yağını çıkartarak kullanabilirsiniz. Her yemeğe ilave edebileceğiniz kimyon, yemeklere verdiği lezzet sayesinde neredeyse her yemekte kullanılır. Özellikle et yemeklerinde, sebze yemeklerinde ve hatta soslarda bile bu baharatı kullanabilirsiniz. İsterseniz tohumlarını demleyerek kimyon çayı yapabilirsiniz.