Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü için kırmızı alarm verdi.

Buna göre DSÖ, maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Küresel halk sağlığı acil durumu nedir?

Küresel halk sağlığı acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak biliniyor ve bir hastalığı kontrol altına almak için araştırma, finansman, uluslararası halk sağlığı önlemlerini ve işbirliğini hızlandırmayı amaçlıyor.

Peki, küresel halk sağlığı acil durumu ilan edilmesine sebep olan maymun çiçeği hastalığı nedir? Maymun çiçeği hastalığı belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığı nedir?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır. 

Maymun çiçeği virüsü, zaman içinde mutasyona uğrayarak farklı varyantlar oluşturur. Bu varyantlar; virüsün bulaşıcılığını, hastalığın şiddetini ve tedaviye yanıtını etkiler. Afrika'da tanımlanan iki ana varyant vardır: Kongo Havzası ve Batı Afrika varyantları.

Kongo Havzası varyantı daha şiddetli seyir gösterirken, Batı Afrika varyantı genellikle daha hafif enfeksiyonlarla ilişkilidir.

Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığı, insanlara virüsle enfekte olmuş bir hayvandan veya maymun çiçeği enfeksiyonu geçiren başka bir insandan bulaşabilir. Her virüste olduğu gibi maymun çiçeğinde de enfeksiyon etkeni ile temasın ardından bir kuluçka süresi söz konusudur.

İlk semptomların ortaya çıkışı 5 ile 21 gün aralığında herhangi bir zamana denk gelebilir. 

Maymun çiçeği virüsünün en temel belirtileri şu şekilde:

Ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler

Yüksek ateş

Lenf bezlerinde şişlikler

Baş, sırt ve kas ağrıları

Üşüme ve titreme

Yorgunluk hali

Maymun çiçeği hastalığında döküntüler, ilk belirtilerin gözlenmeye başlanmasından itibaren 1-5 gün aralığında görülür.

Çoğunlukla ilk döküntüler yüz bölgesinde gözlenir. Ardından vücudun diğer bölgelerine yayılır. Bazı hastalarda genital bölge, gözler ve ağız içi mukozada da lezyonlar görülebilir.

Maymun çiçeği virüsü ölümcül mü?

Hastalığın şiddetine göre genellikle 2 ile 4 hafta aralığında döküntüler tamamen kaybolur ve hastalık iyileşir. Maymun çiçeğinde ölüm oranı ise yüzde 3-6 gibi düşük bir orandır. Bunların büyük bir kısmını sekonder hastalıkları bulunan küçük yaştaki hasta grubu oluşturur.

Kaynak: Haber merkezi