Rezene, şifalı bir bitkidir. Dereotunu andıran rezene bitkisi, pek çok alanda sıklıkla kullanılır. Sindirim sistemini desteklemesi nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Tohumu, yaprakları ve kök kısmını farklı farklı kullanarak bu bitkiden faydalanabilirsiniz. Tıbbi olarak faydalanabileceğiniz, ayrıca yemeklerinizde kullanabileceğiniz bu baharatın pek çok faydası vardır. Peki, rezenenin faydaları nelerdir?
Rezenenin faydaları nelerdir?
- Rezene, bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsak problemi yaşayan kişilerin düzenli rezene tüketmesi, bağırsak bozukluğunu giderir.
- Sindirim sağlığını korur. Mide şişkinliği, gaz ve krampları azaltır. Düzenli tüketilen rezene, mide kaslarının gevşemesini sağlayarak gaz, şişkinlik ve mide kramplarını azaltır.
- Yapılan araştırmalara göre rezene yağı adet kasılmalarına iyi gelerek, bu ağrıyı azaltır.
- Rezene tohumu antibakteriyel özelliklere sahiptir.
- Rezene tohumu çiğnemek, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Tükürüğün içerisindeki nitrit konsantrasyonunu artırabileceği için anjiyogenezi veya yeni kan hücresi oluşumuna katkı sağlar. Bu sayede hipertansiyonun tedavi edilmesinde faydalanılabilir.
- Rezene, spazm düşmanıdır. Bu nedenle kolik bebeklerin yaşadığı gaz kaynaklı problemleri azaltır.
- Emziren annelerin rutinlerine ekleyecekleri rezene sayesinde anne sütü üretimi artabilir.
- Rezene, metabolizmayı hızlandırabilir. Sindirim enzimlerini salgılanmasını artırarak, kilo vermeyi destekleyebilir.
- Düzenli tüketilen rezene, bireylerin yaşadığı stresi azaltıp, hafızayı geliştirebilir. Yaşanan uyku veya kaliteli uyku eksikliğini gidermek için kullanılabilir.
- Rezene, mide ekşimesi problemlerinin tedavisinde sıklıkla kullanılır. Demleyeceğiniz rezene çayı mide problemlerinizi ortadan kaldırır.
- Rezene, vücuttaki toksinleri ve zararlı sıvıları temizlemeye yardımcı olur. Bu özelliği açısından idrar söktürücü de diyebiliriz.
- Enfeksiyonla mücadele denildiği zaman akla ilk gelen baharat rezenedir. Rezene, bakteri, mantar ve viral enfeksiyonlarla mücadele etmek için kullanılır.
- Rezene, bağırsak sağlığını korumayı sağlar. Sindirimi destekleyerek kabızlık, ishal ve karın şişliğini giderir.
- Rezene tohumu, göz sağlığına iyi gelir. İçerdiği A vitamini ve anti-inflamatuar etkiler nedeniyle, iltihaplı gözlerin tedavisinde faydalı olabilir.
- Rezene tohumu, diş çürüklerinden korunmak için kullanılabilir.
- Düzenli tüketilen rezene, selenyum, kalsiyum ve çinko gibi birçok mineral barındırır. Bu sayede kan dolaşımındaki oksijen dengesini korurken hormonları dengeleyebilir. Kızarıklık, kuruluk gibi cilt hastalıklarında da tedavi amacıyla kullanılır.
Rezenenin zararları nelerdir?
- Dozunda tüketilmeyen rezene, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ciltte kızarıklık ve döküntü yaşanabilir.
- Rezene, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi sindirim sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.
- Hormona duyarlı hastalıklarda, östrojen etkisi nedeniyle risk oluşturabilir.
- Fetüsün büyümesini ve gelişimini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, hamilelikte rezene tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Rezene nasıl tüketilmelidir?
Rezene baharatını ister tazeyken bitkisini yemeklere ekleyebilir, isterseniz öğütüp yemeklerinize baharat olarak ekleyebilirsiniz. Tohumlarını demleyerek sindirim sistemi sorunlarını çözmek için çay olarak tüketebilirsiniz.
Kaynak: HABER MERKEZİ