Geçtiğimiz yıl Karaburun’un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan işletmenin kaçak iskelesi aradan geçen bir yıl içinde kurumların yoğun bir şekilde karşılıklı yazışmalarına konu olmuştu.

Alınan yıkım kararı gereğince Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskeleyi  yıkmak için gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri yıkımı gerçekleştiremedi.  İşletme, özel mülk olduğu gerekçesiyle direnç göstererek ekiplerin karadan iskeleye ulaşımını engelledi.

Bunun üzerine ekiğler denizden iskeleye ulaşmak için İzmir’den İtfaiye Botu çağırdı. 

Mordoğan balıkçı barınağından bota binerek iskeleye denizden ulaşmak isteyen yıkım ekibi bu sefer de karaya çıkartılmadı. İşletme personeli ve işletmeye destek veren tatilciler, itfaiye botunun önünde yüzerek çıkışa engel oldu. 

Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde

Bölgede konuşlanan Karaburun Jandarma Komutanlığı'nın varlığı sonuca bir katkı sağlamadı. 2023 Haziran başından bugüne başta görev ve yetkisi olduğu halde Karaburun Belediyesi’nin yıkımı gerçekleştirmemesi ve devamında kurumlar arası yetki tartışmasına giren Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele, Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları (ÖÇKB) içinde.   

Konuya duyarlılık öncelik olmalı

Konuya ilişkin Sualtı Araştırmaları Derneği, Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“...Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerinde Akdeniz Foku ve yaşam alanlarına ilişkin plan notları da olan Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasında. Akdeniz Fokları bu kayalık alanlardaki mağaralarda iki yılda bir yavru doğruyor ve hem insan baskısı hem de doğanın sert koşullarına karşı neslini sürdürmeye çalışıyor. 4,5 ay boyunca mağaralarda yavrusunu emziren Akdeniz Fokları daha sonra mağara dışında yüzmeyi öğretiyor. Akdeniz Foklarının son sığınakları olan bu mağaralar ve çevresindeki karasal ve denizel alanlar özellikle korunması gereken alanlar.  Bu nedenle mağara önü, üstü ve çevre alanının korumadaki önemi büyük.  Yerel yöneticilerin ve bu alanlardan  yararlanan işletmelerin korumada duyarlı davranması öncelikli olmalı. Zira nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır.

Tüm ilgili kurumlar sorumlu

Akdeniz Foku ve yaşam alanları titizlikle korunması gerekirken Mordoğan Ayıbalığı’ndaki iskele, doğal yaşam ve  dokunun nasıl  önemsenmeden kullanıldığının somut bir örneği. Karaburun Yarımadası  ÖÇKB kapsamında koruma koşullarının oluşturduğu bir bölge olması gerekirken yanlış uygulamaların cirit attığı bir bölge durumuna geldi.  Mordoğan Ayıbalığı’nda 1 yılı aşan sürede ruhsatsız bir iskele’nin kurumların yetki tartışmalarıyla ayakta kalması ve bu ayakta kalışa kurumların  seyirci kalması çözüm üretememesi üzüntü verici.  Turizm sezonu öncesi ortadan kaldırılması gereken kaçak iskele yıkımının  temmuz ayına kadar ertelenerek  gelmesi ve yıkımının gerçekleşmemesinden tüm ilgili kurumlar sorumlu.

Derhal yıkılmalı

Kıyı alanlarında benzer kaçak yapılaşmaların tekrar yaşanmaması adına Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden  Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planları sürecinde Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanını “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan etmesini bekliyor ve Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskelenin ivedilikle yıkılmasını talep ediyoruz...” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi