Muğla'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün "Enginar Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında atıl durumdaki araziler hibrit enginar üretimiyle değerlendirildi. Farklı türlerin genetik olarak geliştirilmesiyle elde edilen hibrit enginar, rekoltesiyle hem çiftçiyi hem yetkilileri memnun etti. Projede, 21 üreticiye yüzde 75 hibeyle toplam 46 bin 456 fide dağıtıldı. Uygulama 70 dekarlık alanda demonstrasyon dikimiyle başladı. Hasadı yapılan enginarlar semt pazarlarında ve işleme tesislerinde değerlendirilerek ekonomiye kazandırıldı.
420 ton üretim
Toplanan enginarların bir bölümü doğrudan pazarlarda satışa sunulurken, bir bölümü özel firmalar aracılığıyla tarladan alınarak işlenip paketlendi. Salamura ürün olarak da tüketiciyle buluşturulan enginarlar, ürün zincirine hızla entegre oldu. Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, yapılan analizlerle Muğla’nın coğrafi yapısının enginar üretimine uygun olduğunu belirtti. Baydar, projenin üretim desenini çeşitlendirmeye ve çiftçiye alternatif gelir kaynağı oluşturmaya yönelik olduğunu vurgulayarak, "Bu projeleri çiftçi ve ülkemizin menfaati için yapıyoruz. Biz bu yıl ilçelerimizde tarım arazilerinin etkin kullanımı kapsamında 9 proje yürütüyoruz. Bunlardan biri de enginar üretiminin artırılması projesi. Muğla'da 350 dekar alanda 420 tonluk bir üretime kavuştuk" diye konuştu.
Enginarlar farklı şekillerde işleniyor
Muğla'da faaliyet gösteren 3 enginar işleme ve paketleme tesisi, üretimin pazarlanmasında önemli rol oynadı. İl Müdürü Baydar, pazarlama sorunu yaşanmadığının altını çizerek, "İlimizde 3 tane enginar işleyen, paketleyen tesisimiz var. Bu nedenle çiftçilerimizin ürettiği enginarlar rağbet görüyor. Ürünün satışı ve paketlenmesiyle ilgili bir sorun yaşanmıyor. Amacımız çeşitliliği çoğaltarak geliri artırmak" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban, pandemi ve savaşların ardından gıda üretiminin stratejik önem kazandığını belirtti. Çoban, "Bu amaçla projeyi başlattık. Son 4 yılda yürütülen proje kapsamında yaklaşık 7 milyon dekar alanda üretim gerçekleştirerek 408 bin üreticimize 1,43 milyar lira destek sağladık. Üreticilerimize tohum ve fide desteği sağladık. Enginar da bunlardan biriydi" ifadelerini kullandı.
Ula ilçesine bağlı Akçapınar Mahallesi’nde düzenlenen hasat programında, üreticilere hem pazarlama hem işleme süreçleriyle ilgili bilgilendirme yapıldı.