İnsan bedeni, gün içerisinde yaptığınız her davranıştan olumlu veya olumsuz anlamda etkilenir. Aslında farkında olmadan rutin haline getirdiğimiz birçok davranış sağlığımıza ciddi zararlar veriyor. Bu davranışlar bizim için oldukça sıradan hale geldiğinden dolayı da bu zararları fark etmemiz kolay olmuyor. İşte gün içerisinde sağlığımıza ciddi zararlar veren 10 davranış...
1- Sabah ilk öğün olarak kafein tüketmek
Uyandığınız zaman vücüt susuz bir durumdadır ve buna bağlı olarak kandaki kortizol seviyesi yükselir. Kafein, bu stres hormonlarını başlangıç düzeyine dönmesinden önce artırır. Kafein tüketimini bir saat erteleyin ve bu etkiyi en aza indirmek için biraz su için. Daha sonra dilerseniz yine kafeinin tadını çıkarabilirsiniz.
2- Güneş ışığından önce ekran ışığına maruz kalmak
Telefon, bilgisayar, televizyon veya tablete bakmadan önce dışarıda, tercihen hareket ederek biraz zaman geçirin. Bu sayede uykunuz, ruh haliniz, sirkadiyen ritminiz ve stres seviyeleriniz önemli ölçüde iyileşecektir.
3- Kahvaltıda rafine karbonhidrat ve şeker tüketmek
İşlenmiş karbonhidratlar tüketildiğinde kan şekerinde ani yükselişler ve düşüşler yaşanır. Günün ilerleyen saatlerinde sürekli yorgun ve aç hissetmenizin nedeni budur. Bunun yerine kahvaltınızı protein ve yağlar üzerine kurmayı deneyin.
4- Yeterli protein tüketmemek
Tokluk, kas gelişimi ve onarımı, bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için protein, diyetimizin merkezinde olmalı. Günlük, vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8-1 gram protein tüketmeyi hedefleyin.
5- Günde 6 saatten çok masa başında oturmak
Uzun süre oturmak çok sayıda sağlık sorunu beraberinde getirebilir.
• Duruş bozukluğu
• Obezite
• Artan kronik hastalık riski
Masa başı bir işte çalışıyorsanız; her saat başı kalkmayı, esnemeyi ve yürümeyi bir öncelik haline getirin.
6- Bol kalorili içecekler içmek
Bol kalorili içeceklerde şekerin emilimini yavaşlatacak lif yoktur, bu yüzden kan dolaşımınıza şeker enjekte etmeye benzer.
Meyve suları, gazlı içecekler ve alkoldeki kalorileri kesmek, genel sağlığınız için aşabileceğiniz önemli bir eşiktir.
7- Ağızdan nefes alma
Ağızdan nefes almanın sağlık açısından sonuçları oldukça fazladır:
• Kuru ağız
• Zayıf çene
• Diş sorunları
• Uyku bozukluğu
• Solunum sorunları
Bununla mücadele etmek için burnunuzdan nefes alacak şekilde kendinizi eğitin.
8- Mesaj ve e-postalara anında yanıt verme
Her zaman çevrimiçi olduğunuzda, sürekli bir sorun çözme durumunda olursunuz. Bu, stres seviyenizi arttırır. Sinir sisteminizin de rahatlamaya ihtiyacı var.Ayrılmak için zaman planlayın. Rahatsız etme özelliğini kullanın. Belirli bir saatten sonra cevap vermeyin.
9- Akşam yemeğinde birkaç içki içmek
Haftada birkaç gece içki içmenin olumsuz etkileri korkutucudur:
• Kilo almak
• Uyku bozukluğu
• Anksiyete ve depresyon
• İnsülin direnci ve kronik hastalık
Haftada birkaç içki sizi öldürmez ama her gün içiyorsanız öldürebilir.
10- Yatarken parlak ışığa bakmak veya maruz kalmak
Yatarken ekranlara bakmak sirkadiyen ritminizi ve melatonin üretimini bozar. Bundan kaçınmak gerekiyor. Mavi ışık engelleyicileri kullanın. Yatmadan bir saat önce ekranları kapatın. Esneyin, dua edin, günlük tutun veya okuyun.