ÖZGÜR COŞKUN/ İZ GAZETE-  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın kalkınmada öncelikli bölge seçtiği Van, tekstil kenti oluyor. Tekstil alanında İzmir’in önde gelen firmalarından olan Narkonteks de, yatırım için Van’ı seçti. Yüksek genç işsizlik oranları ile dikkat çeken Van, özellikle ulaşım kolaylığı ile yatırımcıların ilgisini çekmeyi başardı. Van’da kurulan Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 10 fabrikanın temeli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törenle atıldı.

İZMİR’İN GURURU NARKONTEKS

Van’da kurulacak 10 tekstil fabrikasından biri ise Narkonteks…  2005 yılında İzmir’de kurulan Narkonteks, iç giyim, termal giyim, spor giyim, ev giyim ve plaj giyim kategorilerinde tüm aile bireyleri için farklı iklim koşulları ve yaşam alışkanlıklarına uygun, konfor ve sağlık odaklı ürünleri, kendi markaları ve iş birliği yaptığı global markalar için üretim yapıyor.

Bunun yanında kurumsal iş kıyafetleri, koruyucu teknik tekstiller ve medikal tekstiller alanında güçlü AR-GE ve üretim altyapısı ile yurtiçi ve yurtdışı devlet ihaleleri yanında özel sektör ihtiyaçlarını da karşılayan büyük ve güvenilir bir tedarikçi konumunda olan Narkonteks Tekstil A.Ş. güçlü üretimi, bilgi işlem altyapısı, tedarik zinciri ve tecrübeli ekibi ile hazır giyim sektörünün yalın üretim yapan inovatif firmalarından biri olmayı başardı.

YEŞİL VE ÇEVRECİ FABRİKA

25 ülkeye ihracat yapan, yıllık 15 milyon âdetin üzerinde üretimi bulunan, binin üzerinde çalışanı ile 2020 yılı itibariyle TİM’in ilk 1000, EBSO’nun ilk 100, İSO’nun da ikinci 500 firma listesinde yer alan Narkonteks’in Van’da kuracağı fabrika hakkında bilgi veren Narkonteks Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay, “AB yeşil mutabakatına uygun çevreci ve sürdürülebilir bir fabrika kuruyoruz. Toplam 35 bin metrekarede, 24 bini kapalı alan olan fabrikamızı 2023 yılı nisan ayında hizmete açmayı, 36 ay içinde de tam kapasite ve verimliliğe ulaşmayı,  yüzde 85’i kadın olmak üzere toplam 1000 kişilik istihdam, yıllık 15 milyon adet üretim ve 35 milyon Euro da ciro hedeflemekteyiz. Güneş Enerjisi Santralimizle birlikte toplam yatırım maliyetimiz 10 milyon Euro’yu bulacak” dedi.

FABRİKA ENERJİSİNİN TAMAMI GÜNEŞTEN

Hazır giyim sektörünün son gelen taleplerle tam kapasite çalıştığını ifade eden Narbay, firmaların artık kapasite artırımı ve yeni yatırım arayışında olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

“Eleman sıkıntısında ciddi boyutlara ulaştık. Bırakın hazır yetişmiş elemanı, yetiştirmek için bile personel bulamıyoruz. Van’da bu anlamda çok ciddi bir iş gücü var. Firma olarak yeşil dönüşüme çok önem veriyoruz. Buna yönelik de adımlar atıyoruz. Van’da kuracağımız 3 MW Güneş Enerjisi Santrali ile tüketimin yüzde yüzünü güneşten elde edeceğiz. Aynı zamanda yağmur suyu hasadı altyapısını da oluşturacağız. Fabrikada elektrikli araç kullanımı, İzolasyonlu panel duvarlar, geri dönüşümlü materyallerin kullanımı gibi projelerimiz olacak. Açıkçası Van’da bacasız sanayi oluşturacağız.”