Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuğu okula giden ihtiyaç sahibi ailelere destek veriyor. Bu destekler arasında SED (Sosyal ve Ekonomik Destek) yardımı öne çıkıyor. 3 Temmuz'da açıklanacak enflasyon verileri ile sosyal yardımlara gelecek zamlar da netleşecek. Şu ana kadar açıklanan enflasyon verilerine göre, Temmuz ayında SED yardımına yaklaşık yüzde 20 oranında bir zam yapılması bekleniyor. Bu zamla birlikte ihtiyaç sahibi ailelere verilecek destek ödemesinin 6 bin 396 liraya çıkarılacağı ifade ediliyor.

Başvuru şartları nelerdir?

Aile Bakanlığı, bu destek ödemesinin maaş olmadığını, ihtiyaç sahibi ailelere yönelik bir destek olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada: "Sosyal ve ekonomik destek hizmeti ödemeleri maaş ödemesi değildir. Ailenin ekonomik durumunu iyileştirme ve değiştirme çabalarını desteklemeyi, çocuklarının zarar görmeden bakım ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ekonomik destek alan başvuru sahiplerinin kendi kendilerine yeterli hale gelebilmeleri, bir iş ve meslek edinerek ailesini geçindirebilecek duruma gelmek için çaba göstermeleri gerekmektedir. Alınan ödemeler çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması ve yararına kullanılması gerekmektedir. Daha önce yardım verilmiş olması kişiye bir hak doğurmamaktadır. Sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinde esas ilke, kişilerin en kısa sürede kendi kendilerine yeterli duruma getirilmesidir." ifadeleri kullanıldı.

Değerlendirme süreci nasıl işleyecek?

Başvuru yapan aileler hakkında araştırma ve inceleme yapılacak. Bu süreçte ailenin ekonomik ve sosyal durumu, bölgesel şartlar, yaşadığı çevre, sosyal destek sistemleri, gelir düzeyi, çocukların aile içindeki yeri ve okula devam durumları gibi birçok faktör değerlendirilecek. SED kapsamına girmeyen ailelere bu durum yazılı olarak bildirilecek. Uygun görülmeyen aileler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yönlendirilecek.

SED yardımı kimlere veriliyor?

SED yardımı, düzenli geliri olmayan ve çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ailelere veriliyor. Başvuruların değerlendirilmesi sonucu karar veriliyor. Başvuru yapacak kişilerde aranan şartlar ise şu şekilde:

  • Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar.
  • Ekonomik yoksunluk nedeniyle desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olan ve haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlanarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.
  • Bakım tedbir kararı ile yaş sınırlarını tamamladıkları için sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılan, iş ve meslek kurslarına devam eden veya desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek gençler.
  • Olağanüstü felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olan kişilerin çocukları.

SED yardımı başvurusu nasıl yapılır?

SED yardımı başvuruları e-Devlet üzerinden yapılacak. Başvurusu kabul edilen vatandaşların ödemeleri Temmuz ayında başlayacak.

Editör: Esra Seyirden