Ortodonti alanında uzman olan Doç. Dr. Sanaz Sadry, ortodontik tedavi süreci hakkında önemli bilgiler vererek, tedavinin yaş sınırlaması olmaksızın her birey için uygulanabileceğini belirtti. Dr. Sadry, ortodontinin yalnızca dişleri hizalamakla kalmayıp, aynı zamanda alt ve orta yüz düzensizliklerinin de tedavisini kapsayan bir diş hekimliği uzmanlık dalı olduğunu vurguladı. Sadry, dişlerin sağlıklı bir kapanış sağlayarak karşı çene dişleriyle uyumlu hale gelmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Ortodonti tedavisi için en uygun dönem ne zaman?
Sadry, ortodonti tedavisi gören hastaların %30'unu erişkinlerin oluşturduğunu belirtti. Eskiden bu tedavinin yalnızca çocuklara yönelik olduğu düşünülse de günümüzde erişkin bireyler de sağlıklı bir diş yapısına kavuşmak için ortodonti tedavisine başvurabilmektedir. Ortodonti tedavisinde yaş sınırı olmadığını vurgulayan Sadry, Amerikan Ortodonti Derneği’nin çocukların 7 yaşından önce kontrol edilmesini önerdiğini hatırlattı. Bu dönem tedavi için en uygun dönemlerden biri olarak açıklandı. Bu yaşlarda yapılan kontrollerin erken teşhis imkanı sağladığını belirten Sadry, “Henüz süt dişleri varken yapılan ortodontik incelemeler, çene ve diş gelişimindeki sorunları ortaya çıkararak tedavi sürecini hızlandırır ve maliyeti düşürür” dedi. Genellikle tedavilerin 8-13 yaş arasında başladığını ekleyen Sadry, genç yaşta müdahalenin iskeletsel bozuklukları düzeltmekte etkili olduğunu kaydetti.
Aktif ortodontik tedavinin genelde 1-4 yıl sürdüğünü belirten Sadry, biyolojik farklılıkların tedavi sürecini etkilediğini dile getirdi. Bazı önleyici tedavilerin birkaç ayda tamamlanabileceğini ifade eden Sadry, apareylerin düzenli olarak uyumlanmasının tedaviyi desteklediğini ekledi.
Ortodonti tedavisi sürecinde 4 kritik nokta
Dr. Sanaz Sadry, ortodonti tedavisinde öne çıkan 4 temel hususa dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. İşte 4 kritik nokta;
- Ağız hijyeni: Dişlerin her yemekten sonra ve yatmadan önce özenle fırçalanması gerektiğini ifade eden Sadry, ortodontik fırçalar ve ara yüz fırçalarının kullanımını önerdi. İyi fırçalanmayan dişlerin braket altlarında çürümeye neden olabileceğini vurguladı.
- Aparey ve aygıtlar: Apareylerin ve plakların doğru kullanılması gerektiğine dikkat çeken Sadry, yasak yiyeceklerden uzak durulmasının tedavi süresini kısaltacağını belirtti.
- Randevular: Randevuların aksatılmaması gerektiğini söyleyen Sadry, tedavinin düzenli devamı için randevu tarihlerinin önemini hatırlattı.
- Sabır: İlk günlerde yaşanabilecek zorluklara karşı sabırlı olunmasını öneren Sadry, disiplinli bir süreç gerektiren ortodonti tedavisinde dikkat edilmezse diş köklerinde zarar oluşabileceğini belirtti.