İzmir’in tarihi Hacı Mahmud Camii, 847 ve 848 sokakların köşesinde yer alırken, cami önündeki tarihi binek taşı da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 18.. yüzyılda inşa edilen cami ve çevresinde bulunan binek taşları, Osmanlı döneminde padişahlar tarafından camiye girişlerinde attan inmek için kullanılırken, sonrasında paşalar ve zengin aileler tarafından da benimsendi.
Bu taşlar, o dönemde büyük camilerin yanı sıra saray, konak ve evlerin önünde de bulunur, konumları itibarıyla önemli birer kültürel miras sayılırdı. Anadolu’da ise ilginç bir gelenek olarak binek taşlarının çocukların sağlıklı gelişimine katkı sağladığına inanılır, çocuklar Besmele ile bu taşlara çıkarılıp bir süre bekletilirdi. İkinci Beyler Sokağı esnafı, unutulmaya yüz tutmuş bu değerli mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması için yetkililere çağrıda bulunuyor.
Tarihi Hacı Mahmud Camii’nin önündeki binek taşının üzerindeki küçük çukurun balçık ve mumla dolmuş olması, esnaf ve mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Osmanlı döneminden kalan bu kültürel mirasın temizlenip korunmasını isteyen mahalleli, yetkililerden yardım bekliyor.