İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay, İzmir Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten ile yollarını ayırmıştı. Büyükşehir yeni genel sanat yönetmeni için ilan açtı. Başvuru için son tarih 15 Ağustos 2024 olarak açıklandı. 

Başvuru sürecinin dolmasına bir hafta süre kala Özgür Tiyatro’nun Genel Sanat Yönetmeli Özgür Başkaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sanat yönetmenliği seçim sürecine yönelik uygulamalarına sert eleştiri geldi. Yönetmeni seçecek danışma kurulu için İzmir'deki tiyatrolara ve STK'lara danışılmadığını öne süren Başkaya, Büyükşehir'in anti-demokratik ve kültürden uzak bir yönetim sergilediğini iddia etti.  

"Siz, kentin sivil toplum kuruluşlarını kaale almıyor musunuz?" sorusunu Başkan Tugay'a yönelten Başkaya'nın açıklamaları şu şekilde: 

"Sn. Cemil Tugay ve belediye bünyesinde Kültürden, Tiyatrodan sorumlu çalışanlara..

Siz, İzmir'de elbette tiyatroya sanat yönetmeni seçeceksiniz. 
Ancak süreç evrensel kriterlerle ve liyakatle olmalı.. 
Siz duyumlara göre hâlâ akıl almaz, İzmir Tiyatrosunu bilmeyen "danışma kurulu" oluşturuyorsunuz...
Ha bu arada İzmir ilinin tiyatrolarının(stk) düşüncelerine başvurdunuz mu, danışma kuruluna, bu stk'lerden herhangi bir talepte bulundunuz mu. 
Bize gelmedi de.. (İTD- İzmir Tiyatrolar Derneği)
Hâla kimse bilmiyor danışma kurulu üyelerini ve NASIL OLUŞTURULDUĞUNU.. (Bu kadroyu kim belirliyor ve o kim-ler hangi vasfa sahip.)
1 hafta kalmış başvuruların bitmesine (ki yönetmen adaylarından bu kısa süreç içinde ne bekliyorsunuz ya da hazır, bildiğiniz güçlü dosyaları mı istediniz.)
Ve son olarak siz, kentin sivil toplum kuruluşlarını kaale almıyor musunuz..
Kafanıza göre mi yöneteceksiniz kenti..
Şehir Tiyatroları'nın şehrin tiyatrolarıyla diyalektik bağını kurmazsanız ki öyle görünüyor, birkaç kişi istihdam eden,  gariban bir şehir tiyatrosu olarak kalırsınız.
Hayırlı olsun, anti demokratik, Kültür ve sosyalden uzak yönetiminiz.. 
Ayıp yahu..
Özgür Başkaya 
Özgür Tiyatro 
Genel Sanat Yönetmeni!"

İzmir Tiyatroları Derneği'nden de Danışma Kurulu eleştirisi

İzmir Tiyatroları Derneği Yönetim Kurulu adına açıklamada bulunan Dernek Başkanı Haydar Bayak, İzmir Şehir Tiyatroları’nda görev yapacak olan yeni Genel Sanat Yönetmeni’nin seçiminde rol oynayacak 'Danışma Kurulu' üyelerinin kimler tarafından oluşturulduğunun kamuoyuna acilen açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ