Paslanmaz çelik sektöründe, Posco Assan TST'nin talebiyle başlatılan anti-damping soruşturması yaşanan krizi derinleştiriyor. Soruşturma kapsamında, paslanmaz çelik kullanan sektörlerde artan maliyetler ve ek vergiler, işten çıkarmaların ve iç pazar daralmasının önünü açtı  
Paslanmaz çelikte yaşanan kriz, sadece üreticileri değil, işçileri ve sade vatandaşı da derinden etkileyecek. Anti-damping soruşturması ve ek vergiler nedeniyle maliyetler artarken, 400 bin kişi işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Öte yandan paslanmaz çelikten üretilen ekipmanlar, endüstriyel fırınlarda ekmek ve simit üretiminde kullanıldığından, artan maliyetler bu ürünlerin fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Hem işçinin hem de sade vatandaşın ekmeği ile oynanan bu süreç, iç pazarda talebin daralmasına, ihracatta ise Türkiye'nin rekabet gücünü kaybetmesine yol açıyor.

İşletmeler kapanma riski ile burun buruna 

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, anti-damping sonrası gelebilecek ek vergilerin binlerce işletmenin kapanmasına neden olabileceğini söyledi. Topuz, "Çin'den alınan soğuk çekilmiş rulo sacın ton fiyatı 2 bin 50 dolar. Ek vergilerle birlikte fiyat 2 bin 900 dolarlara çıkabilir. Bu durumda, sektörümüzdeki birçok işletme kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak" dedi.
Yılın ilk yedi ayında mutfak ve mutfak ekipmanları ihracatında 1 milyar dolarlık kayıp yaşandığını ifade eden Başkan Topuz, ek vergi gelmesi durumunda yıl sonuna kadar bu kaybın 1,5 milyar dolara ulaşacağını ve sektörde 400 bin kişinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Gıda ürünlerine zam tehlikesi

Konya’da fırın ve endüstriyel mutfak sektöründe hizmet veren Klematis’in Genel Müdürü Ahmet Karaçam ise, paslanmaz çelik sektöründeki kriz nedeniyle paslanmaz çelik kazanların kullanıldığı ekmek ve simit gibi temel gıda ürünlerine bile zam geleceğini belirtti. Karaçam, "Ek vergi gelirse sektörde büyük bir daralma yaşanacak ve ihracatta rekabet edemez hale geleceğiz" diye konuştu.
Üretimlerini yurtdışına taşıyacaklar
Panera Mühendislik Genel Müdürü Gökhan Kaynakoğlu da, üretim maliyetlerindeki artışın devam etmesi durumunda üretimlerini yurt dışına taşıyacaklarını ifade etti. Kaynakoğlu, "Ek vergi gelirse üretimi durdurup başka ülkede üretim yaptıracağım. Bu durumda kaybeden ülkemiz olacak" dedi.

Kaynak: BÜLTEN