Sevinç KARATAŞ-Yiğit SÜTCÜ/İz GAZETE-Artan fiyat artışlarından yine en çok dar gelirli vatandaş etkilendi. Vatandaşın meyve sebzeye hasret kaldığı bu günlerde pazar arabasını doldurmak ise neredeyse imkânsız hale geldi. Pazara gelen vatandaş, elinde birkaç torbayla evine geri dönüyor. Hal böyle olunca pazarlar da boş kalıyor. Pazarlardaki fiyatlara bakıldığında, pazarın en yüksek fiyatlı sebzesi 'ayşe kadın fasulye' oldu. Perşembe günleri kurulan Konak Belediyesi Hatay kapalı pazarında, yeşil fasulyenin fiyatı 150 TL'den tezgâhlarda yerini bulmuş durumda. Hal böyleyken Ege'nin vazgeçilmez yemeklerinden olan fasulye yemekleri ve mezeleri de sofralardan kalkmış durumda. 

"Emekli isyan ediyor"

Hatay pazarından çıkan vatandaşın ellerinde pazar poşeti az, vatandaş pazardan mutsuz ayrılıyor. Pazarda bazı sebze fiyatları bahar aylarına oranla düşmüş durumda. Patatesin fiyatı nisan ayında kilosu 26 TL iken, temmuz ayında kilosu 10 TL 'den tezgâhlarda yerini buldu. Pazarda şaşırtan fiyatlardan birisi limonunki oldu. Limonun kilosu 60 TL'den başlıyor. Vatandaşın protein ihtiyacını karşıladığı yumurta ise 30'lu kolilerde 100 TL'den satışa sunulmuş durumda. Pazardaki fiyatlara isyan eden emekli Zeynep Özduran, " Ben pazardan bugün bir şey alamadım aldığım şey iki kilo meyve. Taze fasulye alamadım fiyatlar uçmuş. Taze fasulyenin kilosu olmuş 150 TL. Ben yalnız yaşıyorum, yarım kilo fasulye yapıp 2-3 gün yiyebiliyordum. Ancak artık onu da yapamıyorum. Markete yemek yapmak için yağ almaya girdim 2 litresi 90 TL olmuş. Yağa bile hasret kaldık. Ben Egeliyim her yemeğimiz zeytinyağlı olur ancak zeytinyağın litresi 250 TL olmuş durumda yanına yaklaşamıyoruz bile" şeklinde konuştu. 

"Akaryakıt fiyatları pazara da yansıdı"

Pazarda yüksek fiyatlı olduğu için sebze dışında bir şey alamadığını söyleyen emekli İbrahim Çil ise, "Fiyatlar düştü diyorlar ancak düşse ne olacak? Fiyatlar düşmüş kafası kırılmış. Pazar arabamda sadece sebze var. Peynir, et, balık, yumurta bunların hiçbiri yok. Sadece sebze aldığım pazar alışverişine 500 TL harcadım. Ben Bayındır'ın köylüsüyüm. Bizim oralarda kirazın en iyisi bile 10-15 TL. Ancak köylerden buralara gelene kadar yol masrafıyla fiyatlar 2-3 katına çıkıyor. Burada pazarcıya da kızamıyorsun. Bütün işi yakıt parası bozuyor" dedi.

"Meyveler cep yakıyor"

Artan meyve fiyatlarıyla vatandaş pazar listesinden meyveleri çıkarmaya başladı. Sıcak yaz günlerinde en çok tüketilen yiyecek olan yaz meyvelerinin fiyatları, pazarlarda sebzeye oranla artmış durumda. Meyveler 60 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulmuş. Yaz aylarının sevilen meyvesi olan eriğin fiyatı mevsimi olmasına karşın hala 70 TL.

Muhabir: Sevinç KARATAŞ-Yiğit SÜTCÜ