Electronic Arts(EA) adlı dev oyun şirketi, geçtiğimiz yıl FIFA ile on yıllardır süregelen iş birliğini bitirerek, artık FIFA lisanslı oyunlar üretmeyeceğini açıklamıştı. Bunun ardından EA; FIFA oyunlarını geliştirdiği ve kendi üretimi olan oyun motorunu kullanarak yayınladığı oyunu, EA Football Club 2024'ü (EA FC24) oyunseverlerle buluşturmuştu. 

FIFA markası artık boşa çıktığından, oyunseverlerin aklında bir soru canlanmıştı, "FIFA oyunlarını kim üretecek?" Akla gelen cevap ise basitti, 'KONAMI'. Ancak, Pro Evolution Soccer(PES) adlı futbol oyunuyla tanınan yapımcı firma KONAMI son yıllarda, futbol oyunlarında yaşadığı kötü gidişat ile anılıyordu. 

KONAMI'nin futbol oyunlarındaki gidişatı

Bu kötü gidişatın sebebi, EA adlı firmanın; sporcuların, futbol kulüplerinin ve profesyonel futbol liglerinin lisanslarını elinde tutmasıydı. 
EA uzun yıllar boyunca FIFA lisansları için para ödemiş ve piyasayı domine etmişti. Özellikle Türkiye'de çok sevilen PES serisi ise, bu lisanslara sahip olmadığından, takımların kullanım haklarını tek tek satın almak zorundaydı. Satın alamadığı takımları ise farklı isimlerle, hatta kimi zaman farklı sporcu adlarıyla oyuncuların karşısına koyan PES serisi, "sahte" hissettirmeye başlamıştı. EA ise, bu lisans haklarını paylaşmak için KONAMI'den astronomik rakamlar talep ediyordu. 

Oyuncular için futbol oyunu oynamanın esas tadı, tuttuğu takımı oyunda canlandırmaktan geçmekteydi. Bu nedenle PES serisi gitgide gözden düşmüş, eskisi kadar satmamaya başlamıştı. 

Marka halen boşta

2 yıl FIFA adıyla futbol oyunu çıkarılmamasının ardından FIFA, marka için oyun geliştirecek bir firma arayışına girdi. FIFA markası için oyun üretmeye kimse yanaşmadı, zira yıllardır bu oyunları geliştiren EA, kendi markasıyla çıkış yapmıştı. Bu kalitede futbol oyunu üreten, EA dışındaki tek firma ise KONAMI olarak öne çıkıyordu. Son 5 yıl boyunca FIFA'yı üreten EA'in gölgesinde kalan KONAMI ise, 2021 yılında PES ismini bırakarak; eFootball adıyla oynaması ücretsiz bir futbol oyunu çıkartmıştı. 

KONAMI artık her yıl EA ile yani FIFA serisiyle yarışmayacak, çıkarttığı online oyunu güncelleyerek diri tutacaktı. KONAMI'nin PES, yeni adıyla eFootball üzerinden kazandığı tek gelir, oyun içi harcamalarla gerçekleşiyordu. Futbolcu kartları ve online takım içerikleri, eFootball'u finanse eden küçük kaynaklardı. Bu 5 yıl süresince EA'in oyunları hem daha çok oynanıyordu, hem de ücretli olarak oyunculara sunuluyordu. 

Sürpriz gelişme 

Geçtiğimiz günlerde ise beklenmeyen bir olay yaşandı. KONAMI, eFootball içerisinde gerçekleştirilecek bir e-spor organizasyonu için FIFA ile görüştü. eFootball için planlanan organizasyonda, FIFA lisanslı içeriklerin kullanılması konusunda anlaşmaya varıldı. Çoğu oyuncuya göre, bu oyun modunun yapımında KONAMI'nin FIFA markası ile anlaşması, gelecekteki lisans anlaşmalarına göz kırpıyor. 

Eski PES yeni FIFA mı olacak? 

FIFA markasının boşa çıkmasıyla, yıllardır sektörde lisanssızlık nedeniyle geri düşen KONAMI, sektöre geri dönebilir. FIFA, halen oyunlarını üretmek için yeni bir yapımcı bulamazken, bu işin tecrübeli ismi KONAMI, FIFA serisinin yeni üreticisi olabilir. 

Peki bu durumda ne olacak? Senelerdir oyunseverlerin birbirine sorduğu, klasikleşen soru tozlu raflara mı ayrılacak? KONAMI yıllardır rakibi olan FIFA markasını kendi üretmeye başlarsa, oyunseverleri gelecekte bir karmaşa bekliyor.  "EA FC mi yoksa FIFA mı? Eski FIFA mı yoksa yeni PES mi? KONAMI mi EA mi?" soruları, yaşanacak karmaşayı özetler nitelikte.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ