CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) bünyesinde yaşanan sürgün ve sendikal ayrımcılık konularını Meclis gündemine taşıdı.
Konuyla ilgili araştırma önergesi veren Kılıç, iddiaların araştırılmasını istedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Kılıç, şunları söyledi:
Sürgün politikası hız kesmeden sürüyor
“KESK Haber Sen yönetici ve üyeleri, yoğun bir sürgün politikası ile karşı karşıya bulunmaktadır. Son olarak PTT Adana Şubesi’nde çalışan KESK Haber Sen Üyesi Ahmet Aydoğan, Erzurum’un Şenkaya ilçesine sürgün edildi. Aydoğan’ın sürgün edilme nedeni, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında açılan bir soruşturma. Aydoğan, bir sendikacı olarak PTT’de yaşananları ifşa etmiş; bir vatandaş olarak da iktidarı eleştirmişti. Cumhuriyet Savcılığı, Aydoğan’ın paylaşımları hakkında takipsizlik kararı verse de hakkında açılan idari soruşturma kapsamında Aydoğan’a hem maaş kesme, hem kıdem durdurma cezası verilmiş, hem de sağlık sorunları bulunmasına karşın sürgün edilmiştir.
UNİ uyardı PTT sessiz kaldı
Haber Sen eski Genel Başkanı Musa Özdemir çalıştığı Mersin’den, Kayseri’ye; Haber Sen üyesi Mehmet Yusuf Yıldırım çalıştığı Diyarbakır’dan Gaziantep’e sürgün edilmiştir. KESK Haber Sen’in bağlı bulunduğu küresel sendika federasyonu olan UNİ Global Union’un, PTT Genel Müdürlüğü’ne yaptığı çağrıya karşın, sürgün kararları geri alınmamıştır.
Dayanamayıp istifa eden memurlar var
Yaşananlar bunlarla sınırlı değil. KESK Haber Sen’e yapılan başvurulara göre, çok sayıda memur ikamet adresine en uzak mesafede bulunan şubelere isteği dışında tayin edilmiştir. Sürgünlerle memurların yaşam şartlarını zorlu hale getirmişlerdir. Sürgünler öyle bir boyuta gelmiştir ki; istekleri dışında görevlendirilen iki Haber Sen üyesi, görevlerinden istifa etmek zorunda kalmıştır. Sürgün örnekleri saymakla da bitmiyor.
Sendikal ayrımcılığa son verilsin
PTT’de geçici görevlendirmeler eşitsiz bir şekilde gerçekleştiriliyor, memurlar arasında sendikal ayrımcılık yapılıyor.
Sürgün politikasının bir an önce bitirilmesi ve istekleri dışında başka yerlere tayinleri yapılan memurların geri döndürülmesini talep ediyoruz. Geçici görevlendirmeler sırayla ve eşit bir şekilde yapılmalı, personellerin sağlık sorunlarına ilişkin talepler karşılanmalı, soruşturmalar adil bir şekilde yapılmalı, müdür ve idareciler rotasyona tabi tutulmalı, personel talepleri sendikal ayrım yapılmadan karşılanmalıdır.”