Resmi verilere göre dünya üzerinde en uzun yaşanan ülkeler sırasıyla Monako, Japonya ve Singapur. Bu ülkelerin ortak paydası yaşam kalitelerinin yüksek olması ve bunun önemli bir parçası olarak sağlıklı yiyecekler tüketmeleridir.
Günümüzde yaşlanma karşıtı diyetler, ne yemeniz gerektiğine değil, genel olarak yiyecek alımınızı sınırlamaya veya öğünlerinizi günün belirli günleri veya saatlerinde almaya odaklanıyor .Bu diyetlere kalori kısıtlaması yapılan diyetler, aralıklı oruç, ketojenikdiyet gibi diyetler örnek verilebilir.Yapılan çalışmalar sonucunda da en umut verici yaşlanma karşıtı diyetler, kalori kısıtlaması içerenler olmuştur.Vücuda daha fazla kalori alanların ise ortalama yaşam sürelerinde azalma görülmüştür.Bu ömür kısalmasının boyutu, ne kadar fazla yemek yenildiğine , ne kadar süreyle yenildiğine ve ne yediğine bağlıdır.
Yaşlanma karşıtı beslenmenin olmazsa olmazları ; soya fasulyesi, tofu , havuç, lahana – turpgiller ve somondur.
-
Soya fasulyesi
Yemeklerin içinde ya da tekbaşına tüketilebilen bu bitkisel gıdada yüksek oranda izoflavon bulunur. İzoflavonların anti-inflamatuar, antioksidan, anti-kanser ve antimikrobiyal özelliktedir.
Bu nedenle bu gıdalar vücudun iltihaplı rahatsızlıklara direncini artırırken hücresel yaşlanmayı yavaşlatır ve mikroplarla mücadelesini destekler. Ayrıca bazı kanser türlerine karşı koruyucu özelliği olduğunu da ileri sürülen faydaları arasında.
Soyada yüksek oranda genistein ve deidzein adı verilen iki çeşit izoflovan bulunur. Yakın bir zamanda yapılan bir çalışma da genisteinin göğüs kanserini iyileştirmede etkili olabileceği sonucuna varıldı.
-
Tofu
Soya sütü kestirilerek yapılan ve bir çeşit peynir olan tofu da yüksek besleyici gıdalar arasında gösterilir. Protein kaynağı açısından da oldukça zengin olan tofu vücudun protein sentezlemesi için ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir.
Kalsiyum, demir, manganez, selenyum, fosfor, magnezyum, çinko ve bakır kaynağı olan tofu kemiklerin güçlenmesi ve vücudun zinde kalması için de oldukça faydalı bir gıda.
-
Havuç
İçerdiği yüksek oranda beta-karoten sebebiyle tüketimi tavsiye edilen bir diğer besin kaynağı.
Vücudumuz kendi kendine A vitamini üretemiyor fakat beta-karoteni A vitaminine çevirebiliyor. A vitamini bağışıklık, görme, üreme sistemleri ve hücreler arası iletişimde önemli roller üstlenir.
Beta-karotenin ayrıca vücut hücrelerinin koruyarak yaşlanmayı geciktirici etkisi de bulunuyor.
-
Lahana ve turpgiller
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar, turp ve karalahana gibi bitkiler YÜKSEK miktarda vitamin ve mineral içerir.
Ayrıca içerdikleri glukozinolatlar nedeniyle lahana ve turpgiller stresi dengelemede ve iltihaplı rahatsızlıklarla mücadelede vücudu destekler.
Ayrıca bazı çalışmalar karalahana ve kıvırcık lahananın yaşa bağlı bilinç kayıplarını yavaşlattığını ortaya koyuyor.
Son olarak bu bitkilerde bulunan yüksek orandaki lifler vücudun şeker seviyesini dengelemede önemli rol üstleniyor.
-
Somon
Somonda yoğun proteinin yanısıra gözlerin sağlığı için çok önemli olan omega-3 yağ asidi de bulunur. Omega-3'ün beyine de iyi geldiği bilinirken bazı çalışmalar onun zihni yaşlanmayı geciktirdiğini ortaya koyuyor.
Ayrıca somonda bulunan selenyum minerali tiroid bezini destekleyerek vücudun hormonal dengesi ve metabolik aktivitesine katkıda bulunur.
Tüm bu besinler sadece yaşam sürenizi artırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı olduğunuz yıl sayısını da uzatmaya yardımcı olur.