Ege Denizi'nde Santorini Adası ve çevresinde süregelen sismik hareketlilik, bilim insanları ve yetkilileri alarma geçirdi. Bir aydır devam eden deprem fırtınası nedeniyle binlerce kişi tahliye edilirken, Yunan hükümeti adada acil durum önlemlerini sıkılaştırıyor. Uzmanlar, sismik hareketlerin son günlerde azaldığını ancak tehlikenin henüz geçmediğini belirtiyor. Peki, Santorini’de yeni bir volkanik patlama riski var mı?
Santorini'de deprem fırtınası sürüyor
Ocak ayının sonunda başlayan ve birkaç dakikada bir hissedilen deniz altı depremleri, Santorini ve çevresindeki adaları etkilemeye devam ediyor. Yunanistan hükümeti, adada meydana gelebilecek büyük bir depreme karşı acil durum kaçış limanı kurmaya başladı. Bu önlem, olası bir felakette halkın güvenli tahliyesini sağlamak amacıyla alınıyor.
Baş sismolog Costas Papazachos, son günlerde depremlerin sıklığında azalma olduğunu ancak sismik hareketlerin aniden değişebileceğini vurguladı. Papazachos, "Bu sismik diziler çabuk bitmiyor. Kendi zaman çizelgelerini takip ediyorlar. Önümüzdeki günlerde ne olacağını bekleyip görmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Olağanüstü hal
Santorini ve çevresindeki Ios, Amorgos ve Anafi adalarında, artan sismik hareketlilik nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. Binlerce kişi tahliye edilerek Yunanistan anakarasına götürüldü. Bölgede güvenliği sağlamak için ek kurtarma ekipleri konuşlandırılırken, elektrik kesintilerine karşı yedek jeneratörler kuruldu.
Bölgede eğitimin aksamasına yol açan sismik hareketlilik nedeniyle, adalardaki okullar üç haftadır kapalı tutuluyor. Yetkililer, depremlerin durulması ve güvenliğin sağlanmasının ardından eğitim hayatının normale döneceğini açıkladı.
Santorini yanardağı patlayacak mı?
Santorini, geçmişte yaşanan büyük volkanik patlamalar sonucu oluşmuş bir ada ve hala aktif bir yanardağ sisteminin üzerinde bulunuyor. Uzmanlara göre, şu anda yaşanan depremler doğrudan bir volkanik patlamaya işaret etmiyor ancak magma hareketliliği nedeniyle bölgede sarsıntılar hissedilmeye devam ediyor.
Baş sismolog Papazachos, "Hareketliliğin temel nedeni, tektonik ve magmatik süreçlerin etkileşimidir. Ancak bu, magmanın 8 kilometrelik kabuğu delerek yüzeye ulaşıp yeni bir volkanik patlamaya neden olacağı anlamına gelmez" diyerek paniğe kapılmaya gerek olmadığını belirtti.
Bilim insanları durumu yakından izliyor
Santorini ve çevresinde, sismograflar, yer deformasyon ölçümleri, gaz emisyon analizleri ve uydu verileri gibi birçok bilimsel yöntemle hareketlilik takip ediliyor. Papazachos, “Sismik aktivitedeki mevcut azalmayı değerlendirmek için henüz çok erken. Bu süreçte birçok sürprizle karşılaştık” dedi.