Geçmişi çok eskilere dayanan "Topan Karakılçık Buğdayı" uzun çalışmalar sonrasında Coğrafi İşaret alarak tescillendi. Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü'nün 2022’den 2024 yılına kadar yaptığı çalışmalar neticesinde coğrafi işaret alan karakılçık buğdayı "Seferihisar Topan Karakılçık" olarak tescil almayı başardı.

Vitaminli ve faydalı

Yüksek mineral, lif ve protein içerek buğday türünün glüten oranı ise düşüktür. Demir, fosfor, selenyum, potasyum gibi minerallere sahip olan buğday, A-E-K-C vitaminlerini de içerir.

Aynı zamanda alerjen bir yapıya sahip olmayan buğday, alerji sorunu yaşayanlar tarafından da rahatlıkla tüketiliyor. Sert yapısı nedeniyle taş değirmenlerde öğütülmesi tercih edilen buğday bu sayede minarel ve vitamin değerlerini de koruyor.

Karakılçık buğdayı sağlığ da çok faydalı. Bu buğdayın bağırsak, mide ve sindirim sistemine de faydalı olduğu belirtiliyor.

Şenlik düzenleniyor

Öte yandan Seferihisar Belediyesi bu buğdayın tanıtımı amacı ile her yıl Ata Ekmeği ve Armola Şenliği düzenliyor. Bu yıl da düzenlenecek olan şenliğin tarihi ise 24 Ağustos Cumartesi günü olarak açıklandı. Şenlik, Seferihisar'ın Ulamış Köyü'nde gerçekleşiyor.

Muhabir: ORÇUN BULDAÇ