İzmirliler hafta sonrası meşhur köylere akın ediyor. Şehir hayatından uzaklaşmak, ailesi ile birlikte doğa ile içiçe zaman geçirmek isteyenler soluğu İzmir'in köylerinde alıyor. İzmir'in en meşhur köylerini sizin için araştırdık.
Şirince
İzmir'in en meşhur köyleri arasında ilk sırayı Selçuk ilçesinde bulunan Şirince köyü alıyor. Köy, İzmir'e 85 km, Efes Antik Kenti'ne ise yaklaşık 12 km uzaklıkta bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Geleneksel mimari evleri, doğal alanları ve süregelen zengin kültürüyle özel bir yerleşimdir. Yol boyunca asırlık zeytin ağaçları, kermes meşeleri, sakız ağaçları, menengiç ağaçları ve kızılçam ağaçları görülmektedir. Anadolu Sincabı, Alakarga ve nesli küresel ölçekte tehdit altında olan Üveyik gibi türler alanda yaşamını sürdüren canlılardır. Şirince Köyü meyve aromalı şarapları ile meşhurdur. Köyde geleneksel mimari özellikleri yansıtan ahşap yapılar bulunur. Konaklamak isteyenler için butik oteller bulunuyor. Aynı zamanda yemek yemek ya da bir kahve içmek isteyenler için harika manzarası olan kafeler mevcut.
Eski adı Çirkince
Şirince, geleneksel bir Türk köyü ile geleneksel bir Rum köyünün mükemmel bir sentezi olarak yorumlanmaktadır. Kasabaya eskiden 'çirkin' anlamına gelen 'Çirkince' denildiği bilinmektedir. Köyün konumu ve zengin mimari göz önüne alınarak 1926 yılında köyün adı Şirince olarak değiştirilmiştir.
Şirince’ye nasıl gidilir?
İzmir’den Şirince’ye İZBAN’la ulaşım: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları’nın birlikte işlettiği İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) İzmir şehir merkezinden Şirince’ye en hızlı ve ekonomik ulaşım yöntemlerinden biri. Şehir merkezinde bulunan İZBAN istasyonlarını kullanarak Tepeköy’e kadar gelip, Tepeköy İstasyonu’ndan Selçuk yönüne giden İZBAN trenine aktarma yapmak gerekiyor.
İzmir’den Şirince’ye otobüsle ulaşım: İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden (İZOTAŞ) her 40 dakikada bir kalkan Selçuk dolmuşları ile ilçe merkezine kadar ulaşım mümkün. Selçuk’tan Şirince’ye gitmek için bir dolmuşa daha binmek gerekiyor. İzmir-Selçuk yönünde seferler 07.00-21.00 saatleri arasında, Selçuk-İzmir yönünde ise 07.00-20.30 arasında gerçekleştiriliyor. Farklı firmaların otobüs bileti seçenekleri için İzmir Otogarı ile iletişime geçebilirsiniz.
İzmir Otogarı dışında Gaziemir Semt Garajı’ndan da Selçuk’a dolmuşla gidilebiliyor. Semt Garajı’ndan 30 dakikada bir kalkan Selçuk dolmuşları ile ilçe merkezine gelip, Şirince minibüslerini kullanabilirsiniz.
İzmir’den Şirince’ye özel araçla ulaşım: İzmir’den Şirince’ye özel araçla ulaşım için iki alternatif yol var: İzmir-Aydın Otoyolu ya da İzmir Aydın devlet yolu. Otoyol üzerinden gitmek hem daha hızlı, hem daha konforlu. Selçuk kavşağından otoyoldan ayrılıp Selçuk merkeze geldikten sonra Şirince tabelasını takip ederek 8 km sonra köye ulaşabilirsiniz. İzmir-Aydın devlet yolunu kullananlar da Selçuk ilçe merkezine kadar gelip benzer güzergahı takip etmeli.
Birgi
İzmir'in ilgi çeken mahallelerinden biri de Ödemiş'te bulunan Birgi mahallesi. Birgi, asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının arasından yükselen yüksek taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli evleri ile görülmesi gereken şirin bir bölgedir.
İzmir'e 110 km uzaklıktaki Ödemiş'e bağlı bir mahalle olan Birgi, yemyeşil dokusuyla saklı kalmış tarihi ve kültürel bir hazinedir. 3000 nüfuslu küçük bir mahalle olan Birgi'nin tarihi MÖ 2 binli yıllara kadar uzanmaktadır. Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Bizanslılar, Romalılar, Aydınoğulları ve daha sonrasında ise Osmanlılara bağlı olarak günümüze kadar gelmiş Birgi'ye her medeniyet kendinden izler bırakmış ve bölge, adını ilk çağlardan beri duyurmayı başarabilmiştir. Lidyalıların, Perslilerin, Helen ve Romalıların uğradığı veya yaşadığı Birgi ve çevresinin Bizans döneminde Pyrgion adı ile anıldığı bilinmektedir. Birgi'nin, Aydınoğlu Mehmet Bey tarafından 1308 yılında kurulan Aydınoğulları Beyliği'ne de başkentlik yaptığı bilinmektedir. Birgi 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer almaktadır.
Birgi'ye nasıl gidilir?
İzmir Basmane Garı'ndan kalkan trene binip daha sonra da Ödemiş'te indikten sonra Birgi minibüsüne binebilirsiniz.
Nazarköy
İzmir'ni meşhur köylerinden biri de Kemalpaşa ilçesinde bulunan Nazarköy'dür. Eski ismi Kurudere iken nazar boncuğu imalatından dolayı Nazarköy olarak değiştirilmiştir. Kemalpaşa ilçe merkezine 6 km uzaklıktadır. Nazarköy, nazar boncuklarıyla tanınmış olsa da Kurudere Kanyonu ve vadiden geçen dereleriyle de ünlüdür.
Nazarköy'e nasıl gidilir?
Nazarköy'e şahsi aracınızla gidebileceğiniz gibi otobüsle de ulaşabilirsiniz. Kemalpaşa ile Vişneli Köyü arasındaki hat olan 768 numaralı otobüs ile Nazarköy’e ulaşabilirsiniz.
Barbaros köyü
Barbaros köyü İzmir'in Urla ilçesine bağlıdır. Bu köyde kadınların işlettiği ev lokantaları, el işi dükkanları bulunmaktadır. Köyde aynı zamanda her yıl 'Oyuk Festivali' yani korkuluk festivali düzenlenmektedir.
Eski adı Sıradam'dır.Bununla birlikte 1928 tarihli Osmanlıca köy listesinde Barbaros olarak geçer.
Köyde pansiyon hizmeti de veriliyor.
Barbaros Köyü'ne nasıl gidilir?
Konak'a 60 km mesafedeki Barbaros'a özel araçla İzmir - Çeşme otobanından gidiliyor. İçmeler - Karaburun kavşağından çıkılarak İzmir - Çeşme devlet yolunun Çeşme yönüne dönün. 10 km sonra Ildırı - Barbaros asfaltına sapın. 2 km sonra Barbaros'a varılıyor.
Toplu ulaşım araçlarıyla gelmek için birkaç seçenek var. Metroyla Fahrettin Altay'a gelin, buradaki aktarma merkezinden 725 numaralı otobüsle Urla'ya gidin. Oradan da 737 numaralı Urla - Barbaros belediye otobüsüyle köye ulaşın. Özel sektörün Urla'dan Çeşme'ye giden otobüsüne binerek İzmir - Çeşme karayolu üzerindeki Ildırı - Barbaros sapağında da inebilirsiniz. Ya da F. Altay semt garajından Ildırı midibüsleriyle aynı yol sapağına kadar gidebilirsiniz. Buradan köye 2 km'lik yol yürünebilir.
Lübbey köyü
İzmir'in ünlü köylerinden biri de Lebbey Köyü'dür. Bu köy en fazla azalan nüfusu ile dikkat çeker. Lübbey Köyü, göç nedeniyle çok az insanın yaşadığı bir köydür. İnsanların köyü terk etme sebepleri arasında elektriğin ve geniş tarım arazilerinin olmayışı gelmektedir. Ödemiş'e 18 km mesafede olan bölgede kızılçam ve kermes meşesi ağaçları bol miktarda bulunmaktadır. Tahtalı, kızıl şahin, yılan kartalı, porsuk, kaya sansarı, çakal gibi canlıların bu bölgede yaşam sürdükleri bilinmektedir.
Her ne kadar köy kaderine terk edilmiş ve köyün bir avuç sakini kalmış da olsa, burası şimdilerde fotoğraf meraklılarının uğrak yeri.
Lübbey Köyü'ne nasıl gidilir?
İzmir Merkez’e 2 saat 127km, Ödemiş’e 13km uzaklıkta, Bozdağ’ın eteklerinde. Ödemişten bir sabah bir de akşam minibüsü Lübbey’e gidiyor.