İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı, tarihi dokusunu koruyan ve turistik cazibesiyle dikkat çeken Şirince, eşsiz bir köy deneyimi sunuyor. Şirince, Selçuk'a sadece 8 kilometre mesafede, dört bir yanını sararan doğayla çevrili bir dağ köyü olarak, hem tarih hem de doğal güzellik açısından büyük bir öneme sahiptir. Tarihi açıdan oldukça zengin olan bu köy, özgün adı Kırkınca'dan türetilmiştir. Efsaneye göre, isminin kaynağı, dağlara vuran kırk kişiye atfen verilmiştir. Zamanla Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince biçimlerine bürünen bu isim, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'in talimatıyla resmen Şirince olarak kabul edilmiştir.
Günümüzde Şirince
19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle tanınan Şirince, 1800 haneli bir Rum kasabası olarak dikkat çekiyordu. 1923'te gerçekleşen Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonrasında, köydeki Rum nüfusun ayrılmasıyla birlikte, Kavala'nın Müştiyan ve Somokol köylerinden gelen mübadele nüfusu yerleşmiştir. Bağcılık, zeytincilik ve şarap üretimi gibi geleneksel ekonomi faaliyetleri, yeni sakinlerin tütüncülükle gelmesiyle bir süre duraklamış, ancak son yıllarda turizmin canlanmasıyla yeniden gelişim göstermeye başlamıştır. Günümüzde, bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma ve ceviz gibi meyvelerin üretimi de yaygınlaşmıştır. Yıllar içinde nüfusu 2000-3000 civarına kadar yükselen Şirince, 1990’lı yıllardan itibaren turizmin etkisiyle nüfus artışına geçmiştir. Bugün, köydeki bazı Rum evleri pansiyon olarak hizmet veriyor, ziyaretçilere tarih ve kültürle iç içe bir konaklama deneyimi sunuyor.
Şirince nerede?
Şirince, İzmir il merkezine 83 kilometre, Selçuk ilçe merkezine ise 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Özellikle ziyaretçilere ev yapımı şarapları tatma fırsatı sunan Şirince, aynı zamanda eşsiz köy manzaralarıyla da büyülüyor. Şirince'nin en sevilen lezzetlerinden biri olan otlu ve patatesli gözlemeler, köyün doğal atmosferine karşı tadılabilir.
Toplu taşıma ile Şirince’ye gitmek isteyenlerin İZBAN’ı ve tren kullanarak Selçuk’a ulaşması gerekiyor.
İZBAN ile Şirince'ye nasıl gidilir?
İzmir'den Şirince'ye ulaşmak isteyenler için İZBAN oldukça pratik bir seyahat seçeneği sunuyor. İşte Şirince'ye İZBAN ile nasıl gidileceğine dair adım adım bilgiler:
İZBAN hattıyla Şirince'ye gitmek son derece basit. İzmir yönünden hareket eden İZBAN, Selçuk durağında son buluyor. Buradan indikten sonra yalnızca 5 dakikalık bir yürüyüşle, Şirince'ye giden dolmuşların kalktığı ilçe garajına ulaşabilirsiniz. Selçuk ilçe garajı, Selçuk Efes'ten 300 metre ileride yer alıyor. Garajdan her 20 dakikada bir kalkan dolmuşlarla Şirince'ye hızlıca ulaşabilirsiniz. Selçuk ile Şirince arasındaki mesafe ise yalnızca 7 kilometre. Ancak, dikkat edilmesi gereken bir nokta; İZBAN hattının direkt olarak Selçuk’a gitmediği ve Tepeköy durağında aktarma yapmanız gerektiğidir.
İZBAN dışında tren ile Şirince'ye ulaşmak isterseniz İzmir ve Aydın yönlerinden trenle de Şirince'ye gidebilirsiniz. Basmane-Selçuk trenine binerek Selçuk’a ulaşabilirsiniz. Selçuk’a geldiğinizde, 300 metre mesafedeki ilçe garajına geçip burada her 20 dakikada bir kalkan Şirince minibüslerine binebilirsiniz. Dolmuşlar, sizi direkt olarak Şirince’ye götürecektir.
Şirince'ye özel araçla nasıl gidilir?
İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı tarihi dağ köyü Şirince'ye ulaşmak isteyenler için birkaç kolay seçenek bulunuyor. Öncelikle özel araçla seyahat etmeyi tercih etmek isterseniz İzmir-Aydın Otoyolu üzerinden Selçuk tabelasını takip ettikten sonra Şirince ayrımına girmelisiniz. Şirince, vadi tepesinde yer aldığı için yolculuk sırasında 15 dakika kadar virajlı bir yol kat edilmesi gerekmektedir. Eğer Selçuk şehir merkezine yakınsanız, Selçuk-Kuşadası yönünde ilerleyerek Şirince tabelasına sapmanız yeterli olacaktır. Aşağıda yer alan harita üzerinden kendinize en uygun rotayı oluşturabilirsiniz;