Yiğit SÜTCÜ- Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren 17 maddelik teklif, uzun süreli oturumların ardından sabaha karşı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" haftalardır süren protestolar ve görüşmelerin ardından 17 maddenin tamamının kabul edilmesiyle oylandı.
Oylamaya 594 milletvekilinden 500'ü katıldı. Bu milletvekillerinden 275'i teklifi kabul ederken, 224'ü ret oyu verdi ve bir milletvekili çekimser kaldı.
Utanç verici
Konu ile ilgili İz Gazete’ye konuşan Hayvan Hakları Savunucusu ve CHP eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir "29 Temmuz günü tarihimizin en utanç verici günlerinden birini yaşadık. Tüm dünyanın gözü önünde sokakta yaşayan kedi, köpek, martı, farketmeksizin tüm türleri yok etmeye yetki veren bir katliam yasasını geçirdi TBMM." ifadelerini kullandı.
“CHP’li belediyeleri halkla karşı karşıya getirmeye çalışılıyor"
Sokak hayvanlarının popülasyonundaki artışın aşikar olduğunu belirten Özdemir, "Bugüne kadar görevini yerine getirmemiş olan Tarım ve Orman Bakanlığı, yasal zorunluluk olan kısırlaştırma işlemini yapmamış belediyelere herhangi cezai yaptırım uygulamış mı? Denetim görevini yerine getirmemiş, yasayı uygulamayana ceza vermemiş, ihmallerin bedelini suçsuz günahsız hayvanlara çıkardılar. Türkiye'nin konuşması gereken önemli ajandalar var. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz aşikar. Yoksulluk ve açlık girdabında çırpınıyor ülke. İşçisinden, memuruna, öğrencisinden, emeklisine her kesimde başta gelir adaletsizliği olmak üzere çözüm bekleyen ciddi sorunlar var. Bu katliam Yasası, konuşulması gereken gündemler perdelensin diye oluşturulmuş, 30 Mart 2024 Yerel Seçimlerinden tarihi bir zaferle 1. olarak çıkan CHP'li belediyeler ile vatandaşı karşı karşıya getirmekten başka bir şeyi amaçlamıyor." şeklinde konuştu.
“Milletin meclisine giriş yasağı koydular"
Banu Özdemir meclis sürecini de "Her bir maddesi kan ve ölüm kokan yasayı, konunun muhatapları olan kurumlar ile görüşmeden, içinde tek bir somut veri olmadan, görüşe dayalı hazırladılar. Komisyon görüşmelerinin takip edildiği televizyonu bile arızalandı dediler, izletmediler. Milletin meclisine millete giriş yasağı koydular, apar topar bu katliam yasasını komisyondan geçirip genel kurula getirdiler. CHP TBMM grubu sabah 4'e kadar yaşamı savunmak için mecliste direnmişti. Şimdi bundan sonra ne olacak diye soran çok." ifadeleri ile özetledi.
"Bu yasanın uygulanabilirliği yok”
Yasanın mevcut şartlarda uygulanmasının imkansız olduğunu savunan Özdemir, sözlerini "105.000 kapasiteli 332 barınak var ülkede ki yarısı ölüm kampı. Buraya 4 milyon sokak hayvanını alamazsınız.Genel Başkanımız Özgür Özel bu yasa hakkındaki net tutumunu paylaştı. CHP'li belediyeler öldürmekten değil, yaşatmaktan yana. Yıllardır bu alanda mücadele veren sivil toplum ile birlikte bu mücadeleyi omuzlayan bir hak savunucusu olarak net bir şekilde belirtmek isterim ki, hiç bir masumun katledilmesine zinhar izin vermeyeceğiz. Can dostlarımızın yaşam hakkını sonuna kadar savunacak, onlar için kamu, sivil toplum ve siyaset işbirliği çerçevesinde çalışmaya devam edeceğiz." şeklinde tamamladı.
Son derece yanlış
İz Gazete’ye konuşan Keçi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burçe Orcan, ”Hayvan hakları yasasında gerçekletirilen değişikliği son derece yanlış buluyoruz. Mevcut yasada yer alan hükümler uygulansa idi zaten bu noktaya gelmezdik. Yasanın bakımevleri ile ilgili kısmını hemen hemen hiçbir belediye uygulamadı. Ama bu konuda hiçbir uygulama yapılmadı. Şu an gelinen noktada sokakta yaşayan canlarımızın hayatından endişeliyiz. Ama dernek olarak hiçbirini ölüme teslim etmek niyetinde de değiliz. Bizim talebimiz belli, kısırlaştır, aşılat ve yerinde yaşat metodunun uygulanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.