Semra İğtaç - Manisa’nın Soma ilçesinde, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te çalışan ve Bağımsız Maden-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan madenciler, açlık grevlerinin üçüncü gününde. Ankara’daki Kurtuluş Parkı’nda yalınayak direnen işçiler, anayasal haklarının uygulanmasını talep ediyor.

Ankara’da işçilerin gözaltına alınması İzmir’de geniş çaplı protestolara neden oldu. Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın çağrısıyla İzmir’deki sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi parti temsilcileri Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. Oturma eylemi sırasında madenciler, baretlerini yere vurarak tepkilerini dile getirdi. Kadın cinayetlerine karşı mücadele eden Kadın Meclisi de gösteriye katılarak işçilere destek verdi.

"Fernas maden işçilerinin sesi olmak için buradayız"

İşçiler adına açıklama yapan Sultan Eylem Keleş, “Ölmek var, dönmek yok diyen; ayakları çıplak, karınları aç üç gündür Kurtuluş Parkı’nda direnen Fernas maden işçilerinin sesi olmak için buradayız,” dedi. Keleş, işçilerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırıldığını, bu nedenle çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıklarını belirtti. “Anayasal hakkımız uygulansın! Köle değil işçiyiz, bu ülkenin eşit yurttaşlarıyız!” diyerek taleplerini dile getiren işçiler, patron Nasıroğlu’nun bu hakları hiçe sayarak işçilerin sesine kulak tıkadığını ifade etti.

Protestolar sırasında “Ayakları çıplak, karınlar aç. Somalı madenciler kazanacak” ve “Direnen Fernas işçisi kazanacak” yazılı pankartlar açan işçiler, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni” ve “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları attı.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ