İzmir’in Ahmetbeyli köyü sınırlarında yer alan Notion Antik Kenti, tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçileri büyülüyor. İzmir'e 50 km, Kolophon'a 15 km mesafede bulunan Notion, denize hakim akropolü ve Athena Polias Tapınağı ile dikkat çekiyor. Yöre halkı tarafından "Kale" olarak bilinen antik kent, Kuşadası-Seferihisar sahil yolunun 40. kilometresinde Menderes ilçesinde yer alıyor.

İlk kazıları 1921'de yapılan kent, Hellenistik döneme ait sur duvarları, tiyatro ve agora gibi yapılarıyla önemli bir tarihi miras barındırıyor. MÖ 302'de Kolophon'un yıkılmasının ardından stratejik bir liman kenti olarak önem kazanan Notion, Roma ve Bizans dönemlerinde de yaşamaya devam etmiştir. Ancak Bizans döneminden sonra terk edilen kent, günümüzde ziyaretçilere tarih ve doğanın buluştuğu eşsiz bir manzara sunmaktadır.

Herodotos’a göre Notion, Aiol kentlerinden biriydi ve bereketli topraklarıyla öne çıkmaktaydı. Ancak havası İon kentleri kadar güzel değildi. Kolophon gibi, Attika-Delos Deniz Birliği’nin üyesi olan Notion, Büyük İskender’in MÖ 323’teki ölümüne kadar barış ve özgürlüğün hüküm sürdüğü bir dönem yaşamıştır. Ancak bu tarihten sonra Anadolu’daki Helen kentleri karmaşık ve kanlı bir sürece girmiştir.

Tarihin bağımsız kenti

MÖ III. yüzyılda Kolophon ile Notion, ortak bir vatandaşlık anlaşması yaparak politik bir birlik oluşturmuştur. Daha sonra MÖ 218’de Pergamon Kralı Attalos I'e bağlanan kent, MÖ 196’da Suriye Kralı Antiochos III’ün kontrolüne geçmiştir. Ancak kısa bir süre sonra yeniden Pergamon’a dönmüştür. Apemeia Barışı ile özerk bir statü kazanan Notion, MÖ 133'te Romalıların Asya Eyaleti'ne dahil edilmiştir.

Tarihi boyunca Notion, bağımsız bir kent olmasına rağmen genellikle Kolophon’un bir parçası olarak anılmıştır. Ekonomik olarak daha zayıf kalan Notion, Kolophon gibi sikke basmadı ve zayıf bir sosyo-ekonomik yapıya sahiptir. Hellenistik dönemde inşa edilen surları, Roma döneminde onarılan kent, günümüzde ziyaretçilerini tarihi kalıntılarıyla karşılamaktadır. Athena Polias Tapınağı ve tiyatrosu, kentin Roma dönemindeki yeniden yapılanma çalışmalarının izlerini taşımaktadır.

Notion Antik Kenti nerede?

Notion, İzmir’e 50 km, Kolophon’a ise 15 km uzaklıkta yer alan bir antik liman kentidir. Bugünkü Ahmetbeyli köyünün sınırları içinde yer almaktadır. Günümüz köylüleri tarafından “Kale“ olarak adlandırılan Akropol'ün batı tepesi denize tümüyle hakim bir konumda bulunmaktadır. Aşağıda yer alan harita üzerinden Notion Antik Kenti'nin konumunu görüntüleyebilir ve kendiniz için en uygun rotayı belirleyebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ