Dünya genelinde petrol kaynaklarının tükenmeye başlaması, akaryakıtla çalışan araçların da sonunu getirmeye başlıyor. Bu nedenle elektrikli araçlara olan ilgi de artıyor. Önümüzdeki 50 yıl içinde akaryakıtla çalışan araçlar yok olacak ve yerini elektrikli araçlar almaya başlayacak.

Günboyu'ndan İrem Gül'ün haberine göre, hükümet, 'Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası' çalışmasını güncelleyerek, ileri sürücü destek sistemlerine sahip araçlara geçişin desteklenmesi, şarj altyapısının kurulması, yeşil dönüşümün sağlanması, eski araçların yenilenmesi, yerli tedarikin ve katma değerin artırılması gibi konulara odaklanacak.

Buna bağlı olarak, elektrikli otomobillerin yaygınlaşması için tüm araç gruplarını kapsayacak şekilde şarj altyapısı kurulumu için devlet yardımları oluşturulacak.

Bunun yanı sıra, araç şarj istasyonu teknolojisinin şartları, Avrupa Birliği (AB) uygulamalarına uyumlu olarak belirlenecek.

Eski araçlar 2028 yılına kadar trafikten çekilecek

Otomotiv sektöründe çevre dostu politika izlenerek, kirletici vasfı yüksek olan eski araçların 2028 yılına kadar trafikten çekilip yerine çevre dostu ve güvenli araçlara geçilmesine yönelik bir program tasarlanacak.

Ayrıca, şehir içi ve şehirler arası ulaşımda elektrikli otobüslerin kullanımı yaygınlaştırılacak. Batarya geri dönüşümü, ikincil kullanımı ve bertarafına ilişkin sistem kurulacak.

Otomotiv yan sanayisinde küresel marka oluşması ve özel sektörün ülke rekabetçiliğine destek olacak şekilde yürüteceği programlar, devlet tarafından desteklenecek. Otomotiv sanayiinde uluslararası doğrudan yatırımların artırılması sağlanacak.

Editör: Özlem Çimen Durmaz