Tarihi Havagazı Fabrikası, Konak ilçesine bağlı olan Umurbey Mahallesi’nde yer alan Liman Caddesi’nde bulunmaktadır. 19. yüzyılda yapımına başlanan ve 20. yüzyılda tamamlanan Havagazı Fabrikası, günümüzde restore edilerek bir kültür sanat merkezi haline gelmiştir. Endüstriyel işlev gören yapıları yıkılıp, dönemin mimarisi korunarak yeniden düzenlenen Tarihi Havagazı Fabrikası; söyleşilere, konserlere ve film gösterimlerine sahne olmaktadır.

Kentin havagazı ile aydınlatılması fikriyle, Fransızlar tarafından kurulmak istenen yapı, yatırımcı Andre Marchais’in ölümünün ardından İngiliz gazeteci A. Edwards’ın önderliğinde bitirilmiştir. 1867 yılında işletmeye açılan Havagazı Fabrikası, savaş döneminde elektrik kullanımının artması ve yabancı devletlerin talep ettiği imtiyazların reddedilmesiyle, 15 Eylül 1935’te belediyeye devredilmiştir. 1994 yılına gelinene kadar kadar kentin enerji üretiminde rol oynayan fabrika, ekonomik ömrünü tamamlamasının ardından kapatılmıştır. 2008 yılında restorasyon çalışmaları başlatılan fabrika, 2009 yılında yeni imajıyla İzmir’e kazandırılmıştır.

Tarihi Havagazı Fabrikası'na nasıl gidilir?

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndan geçen ESHOT hatları

121- MAVİŞEHİR AKTARMA MERKEZİ - KONAK

253- H.PINAR METRO 2 - KONAK

920- ÇİĞLİ - KONAK

930- BORNOVA – KONAK 

912- EGEKENT AKTARMA MERKEZİ - ALSANCAK GAR

963- EVKA 3 METRO - ALSANCAK GAR

-Tarihi Havagazı Fabrikası’na tramvay ile ulaşmak isteyen yolcular, HALKAPINAR – FAHRETTİN ALTAY hattının ALSANCAK GAR durağında inerek kısa bir yürüyüşün ardından bölgeye varabilirler.

-İZBAN ile ulaşım sağlamak isteyen yolcular ise, İZBAN’ın Alsancak durağında inmelidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ