Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İzmir İl Örgütü, Temmuz ayında asgari ücrete zam talebiyle Karşıyaka'daki bir zincir marketin önünde bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde, KDV kesilen temel tüketim maddeleri sergilenerek verginin %64'ünün halk tarafından ödendiğine dikkat çekildi. TÖP, aynı zamanda Servet Vergisi'nin de getirilmesini talep etti.

"Mehmet Şimşek Elini Cebimizden Çek", "Asgari Değil, İnsanca Yaşam", "Asgari Ücrete Temmuz'da Zam" sloganları atılan eylemde çarşıda yürüyüşle bildiri dağıtımı yapan TÖP üyeleri Temmuz zammı talebini yineledi.

Eylemde konuşan TÖP İzmir İl Sözcüsü Erkan Gökberk, artan hayat pahalılığına ve zenginler ile emekçiler arasındaki gelir uçurumuna dikkat çekti. Gökberk, hükümetin emekçileri açlığa mahkûm ettiğini vurguladı ve adil bir gelir dağılımı için mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

“İktidarın emekçi düşmanı bakanları Mehmet Şimşek ile Vedat İşıkhan emekçinin ekmeğiyle oynuyorlar. Milyonlarca emekçinin genel ücreti haline gelen asgari ücrete zam yapılmayacağını açıklayıp milyonları açlığa ve sefalete mahkûm ediyorlar.

Temmuz zammı hayati bir ihtiyactır. Cünkü, bir işçinin alacağı minimum ücret hesaplanırken temel ihtiyaçların güncel fiyatları dikkate alınır. Artış bu fiyatlara göre belirlenir. Belirlenen ücretle emekçiler yaşamını sürdürmeye çalışır.
2024 yılının asgari ücreti geçtiğimiz aralık ayında belirlendi. Geçtiğimiz aralık ayının enflasyon verileri baz alınarak asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendi. Peki o günden bugüne hangi rakam yerinde durdu? Biz söyle yelim: Yerinden oynamayan tek rakam emekçilerin, emeklilerin aldıkları ücretlerdir!
Hatırlayalım!
O gün 210 gramlık ekmek 8 lira idi. Bugün 10 liradır.

O gün patatesin kilosu 11 lira idi. Bugün patatesin 15 liradır. O gün açlık sınırı 17 bin liraydı. Bugün 19 bin lirayı geçmiştir.
Her seferinde yalan rakamlar açıklayan TÜİK'e göre bile tüketici fiyat endeksi aralık ayından bu yana yüzde 22 oranında arttı.

Her şeyin ama her şeyin zamlandığı, enflasyonun önünün alınamadığı bir ortamda ücretlere zam yapmamak, yapılmasını engellemek cinayete teşebbüstür.

Soruyoruz: Bugün 200 gramı 10 lira olan ekmek, kilosu 15 lira olan pata tes ve önünden her geçişte değişen fiyat etiketleriyle temel ihtiyaç madde leri sabit kalan ücretlerle nasıl karşılanacak?

Karşılanamayacak! Açlık sınırı 18.969 ile asgari ücreti ezdi geçti. Buna karşılık Saray'ın sömürge valisi Mehmet Şimşek açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ile asgari ücrete ara zam yapılmayacağını söylüyor. Ekonomik krizin faturası çalışanlara kesiliyor.

Peki, patronlar bu ortamda ne yapıyor?

Patronların keyfi yerinde. Kârları katlanıyor, mülkleri çığ gibi büyüyor, banka hesapları şişiyor.

Hepimizi borçlandıran bankacılık sektörünün yılın ilk 4 ayında net karı 190 milyar 721 milyon TL'ye ulaştı. Koç Holding 2024'ün birinci çey reğinde 1,3 milyar TL net dönem kârı elde ederken Anadolu Grubu bu sürede toplam 2 milyar 65 milyon 517 bin TL net kår açıkladı. Sermayenin diğer kesimleri de çok farklı değil. Kriz çalışanları yoksul laştırırken patronların zenginliğine zenginlik katıyor. Enflasyon bir tek çalışanların ücretlerini baskılandırıyor. Onun dışında fiyatlar da kârlar da yükseliyor.

Ücretlerin sabit kalarak erimesi ile patronların kârlarının artması arasında doğrudan bir ilişki var. İşte o ilişki bizden çalınanın kimin cebine girdiğini gösteriyor. Yoksulluğumuz patronların zenginliğini yükseltiyor. Yükselmeyen tek şey aldığımız ücretler!

Temmuz zammı için savaşmak, mücadele etmek, örgütlenmek sadece ekmeğimiz için değil, bu aşağılık sömürü düzeninde onurumuz için verilen bir mücadeledir aynı zamanda.

İşçi emekçi kardeşler;

Milyonlarız, her şeyi alın terimizle yaratanlarız. Nefes alabilmemiz için mücadelemizi yükseltmemiz gerekiyor. Bu mücadeleye katılın, örgütlenin, ekmek ve onur mücadelesini gelin birlikte yükseltelim. Temmuzda asgari ücrete gerçek enflasyon oranında zam almak, Enflasyonun yükseliş oranında sürekli ücret güncellemesi hakkını kazanmak için başlattığımız mücadelemize katılın.

Yoksullaşmayı durdurmak için, asgari ücrete ara zam yapılması için, hakkımız olanı almak için, insanca ve onurlu bir yaşam sürdürmek için, OVP'yi geri çektirmek için topyekün mücadeleye!

TEMMUZ ZAMMI LŪKS DEĞİL HAKTIR!”

Kaynak: HABER MERKEZİ