Batuhan KAYA-Sevinç Karataş/İz Gazete- CHP 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir programı kapsamında ziyaret ettiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, ziyaretin ardından Egemenlik Evi’nin içerisinde yeni açılan Çetin Emeç Basın Toplantı Odası’nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tugay, büyükşehir emekçilerinin TİS süreci, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Metro’nun yürüyen merdivenleri hakkındaki de dahil olmak üzere birçok soruya cevap verdi. TİS sürecine CHP Genel Merkezi’nin dahil olması hakkında yöneltilen soruya yanıt veren Tugay, “Süreci CHP Genel merkezine taşıyan onlar, ben değilim” diye konuştu. Tugay basın açıklamasının sona ermesiyle Egemenlik Evi’ne kendisini protesto etmek için gelen büyükşehir emekçilerine görünmeden, Egemenlik Evi’nin arka kapısından korumaları eşliğinde çıkış yaptı.

Genel merkeze kendileri gittiler

Belediye emekçilerinin CHP Genel Merkezi’ni bu işe kendilerinin dahil ettiğini söyleyen Tugay, “SDT konusunda benim endişem ve değişmesi gereken konu son Sayıştay incelemesine de yansımış. Yasal sınırın sütüne geçtiğimizdeki yapılacaklar yargısından sonra arkadaşlar mevcut haklardan geri gitme olarak değerlendirdi ve kabul etmedi. Ben yasalara tabiyim. Teklif edebileceğimiz üst sınırdaki teklifi yaptık kabul etmediler sonra da bir eylemlilik süreci başladı. Bunların bazıları genel merkezde bazıları da il başkanlığında yapıldı. Onların talebi üzerine CHP Genel Merkezi müdahil oldu. Ben de genel merkez de müdahil olmalarını istemedik ama sendika istedi. Bugün yine yasal sınırın üstüne çıkıyoruz ama meclis kararı istedik. Ben onlara ne il başkanlığına ne de genel merkeze gidin demedim” dedi.

İttifakın zeminini oluşturdu

Kılıçdaroğlu’nun çalışmalarının Özgür Özel’in “Türkiye İttifakı” nın temelini oluşturduğunu söyleyen ve Kılıçdaroğlu’nu “bir değer” olarak tanımlayan Tugay, “Kendisinin geçmiş dönemde yaptığı çalışmalar hepimizin taktirindedir. Özellikle topumun farklı kesimleriyle kurduğu bağlar sonucu oluşmuş siyasal zemin Özgür Özel’in Türkiye İttifakı adını verdiği uzlaşmanın zemin oluşturmuştur. Önümüzdeki seçimde de partimiz için iktidar yolunu açan çalışmalardan olacaktır. Bugün de bizlerin yanında olması bize güç veriyor. İktidar için bize en çok gereken şey birlik ve beraberliktir. Hepimiz birlikte olmalı ve ortak ruhla hareket etmeliyiz. Bunun için ihtiyaç Duyduğumuz her şey partimizde var. CHP Türkiye’nin en demokrat partisidir. İçimizde çok farklılık olmasına rağmen onların bu farklıları birleştiriyor. Bizim çağrımız o ki herkes iktidara gelebilmemiz için elimizden geleni yapmalı. Tüm değerlerimize sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

Tunç başkan da böyle düşünüyordu

Soyer’in de Şehir Tiyatroları ile ilgili kendisiyle aynı düşünceleri paylaştığını ve bunu geçmişte yapılan kapalı toplantılarda ifade ettiğini söyleyen Tugay, “Şehir Tiyatroları ile ilgili danışma kurulunu kaldırdılar. Bu kaldırma yönetmelik değişikliği ile olmuş. Bu değişiklik Genel sanat Yönetiminin istediği ile olmuş. Genel Sanat Yönetmeni, 'denetim kurulu belirlesin genel sanat yönetmenini belirlesin, denetim kurulunu da ben belirleyeyim' demiş. Bu durumda kendisinin bireysel olarak tercih ettiği genel sanat yönetmenine doğru gitmiş. Daha çarpıcı olan ise, Aralık'ta Danışma kurulu üyeleri Tunç Başkan ile yapılan toplantıda Tunç Başkan da bunun yanlış olduğunu ve genel sanat yönetmeninin bu tavrından rahatsız olduğunu söylemiş. Buna şahit olan danışma kurulu üyeleri var. Bunlar konuşulmuyor. Bizim rahatsızlığımız oradaki demokratik yapının kalkmış olması ile ilgili. Bugün nitelikli bir danışma kurulu oluşturuldu. Amacımız Şehir Tiyatrolarının en kaliteli ve düzgün iş yapacak bir yola girmesi. Bunun gibi her konuda açıklayabileceğimiz şeyler var” dedi.

Geçmiş dönemin üstüne koyuyoruz

Önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptıklarının üzerine koyduğunu ifade eden Tugay, “Bazı konularda farklı düşünebiliriz ama sosyal demokrat bir belediyenin yapması gerekenleri Tunç başkan da yapmaya çalıştı ben de yapmaya çalışıyorum bende sonraki arkadaş da yapmaya çalışacak. Var olan sorunlar vardı, bu sorunları çözmek için hareket ederken yanlış anlaşılmalar olabilir. Ancak daha önceki belediye başkanlarının yaptıklarını yok etme gibi bir durumumuz yok. Biz geçmiş dönemde yapılanların üstüne koyuyoruz, bazı konularda fikir ayrılıkları olabilir bu da gayet doğaldır” şeklinde konuştu.

Yürüyen merdivenlerin bakım süreci hakkında da konuşan Tugay,  “Ağustos’un başına kadar yürüyen merdivenlerin kontrolleri ve onarımları tamamlanacak. Daha sonra bir kaza olmaması için bu süreci yürütüyoruz. Daha önceden bir şirketten bakım ve onarım işi alınıyordu. Şimdi kendi içimizde kurduğumuz birim takibini yapacak” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA-SEVİNÇ KARATAŞ