İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı Üçüncü Birleşimi, İzBB Meclis Başkan Vekili Altan İnanç başkanlığında gerçekleşti. Meclisin ana gündemini, Karşıyaka Tuna Mahallesi’ne kreş ve Cemevi yapılması, İzmir’deki ticari taksi ihtiyacının karşılanması için 86 adet ilçe taksi plakası kiralanması için ihaleye çıkılması, Bayraklı’daki 60 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm planı ve İzBB Başkanı Tugay’a 1 milyarlık kredi yetkisi verilmesini içeren önerge oluşturdu.
Karşıyaka’ya Cemevi ve Kreş müjdesi!
Karşıyaka Örnekköy’e Cemevi, Tuna Mahallesi’ne ise kreş yapılması meclis gündemine geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında imzalanmak üzere hazırlanan protokol, Plan ve Bütçe ile Hukuk Komisyonlarına sevk edildi.
İzmir’in ilçelerine 86 taksi plakası yolda!
İzmir’in ilçelerinde ortaya çıkan ticari taksi ihtiyacı nedeniyle gündeme gelen önerge, Plan ve Bütçe, Hukuk ve Ulaşım Komisyonlarında oyçokluğuyla uygun bulundu. Önergeye göre, İzmir’in ilçelerine 86 ticari taksi plakası ve İzmir genelinde 3 adet ticari taksi plakası ihale yoluyla kullanım süresi belirlenerek kiralanacak.
Bayraklı planları meclis gündeminde
Bayraklı ilçesi Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan Mahallelerinde 60 hektarı kapsayan planların revizyonu meclis gündemine geldi.
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, AKP Grubu’nun planlara karşın gerçekleştirdiği muhalefete, şu ifadelerle yanıt verdi:
“Söz konusu alan için 2022 yılında plan yapıldı, o mahalledeki vatandaşlardan ve 75. Yıl mahallesindeki vatandaşların kat yüksekliği gibi nedenlerle itirazı oldu. Mahkeme planları iptal etti. İstinaf süreci devam ederken mahkemenin iptal nedenlerini çözecek bir planlama çalışması yapmak istedik. 15 katla ilgili, yüzde 5 inşaat artışı iptal gerekçeleri arasında yer alıyor. Planda değiştirebildiğimiz ölçüde yeni bir planlama sürecine girdik. Büyükşehir’de yaklaşık 3 aydır bekliyor, 5 binlik de iptal olduktan sonra 1/1000’lik 1/5000’likler üzerinde çalışarak meclise getirildi.”
İnsanlar 60 bin lira ödeyebilse o şartlarda yaşamaz
Önal, inşaat maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle kat artışı verilmesi gerektiğini, bu yapılmazsa yurttaşların evini dönüştüremeyeceğini ifade etti. Önal, 2 kat izin verilen yerlerde 4-5 kat yapılaşma olduğunu belirterek, “İzmir deprem bölgesinde, depreme dayanıklı yapılar için hepimize ciddi görevler düşüyor. Bayraklı zemin olarak en riskli ilçelerin başında, dönüşümün gerçekleşemem sebebi belediye ya da planlar değil, yüzde 5 inşaat artışı getirdiğimiz yerlere mahkemeler donatısı yapılmayan hiçbir yerde artış yapılamaz deniliyor. İnşaat artışı vermeden de vatandaş evini nasıl dönüştürecek? 2 katlı yerler var planlarda ama buralara 4-5 kat yapılmış. Dönüşümde 2 kat yapabilecek, birini müteahhide verecek. Siyasi popülizmi bir kenara bırakalım, bu insan bunu dönüştürür mü, depremde yıkılacağını bile bile orada yaşamaya devam ediyor. 100 metrekarenin maliyeti 2 milyon, kredi çektiğinizde aylık ödemesi 60 bin. Ayda 60 bin kredi ödeyebilecek insan zaten o şartlarda orada yaşamıyor. Ambulansın girebileceği yollar yaptık, ada bazında plan geliştirdik. Daha iyisini yapabiliyorsanız buyurun yapın. Biz adaları olabildiğince küçülttük, 30 ayrı yerde dönüşüm için elimizden geleni yaptık” diye konuştu.
Tugay’a 1 milyarlık kredi yetkisine oyçokluğu!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin ihtiyaç duyması halinde yatırım ve diğer harcamalarda kullanılmak üzere bankalardan 1 milyar TL’ye kadar gayri nakdi kredi kullanması, bu kullanım için Başkan Tugay’a yetki verilmesini içeren önerge, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan oyçokluğuyla geçti