BATUHAN KAYA/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi emekçileri, Başkan Cemil Tugay’ı protesto etmek üzere gittikleri Egemenlik Evi önünde gerçekleştirdikleri protestodan sonra, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı ve Tugay’ın Özel Kalemi ile görüştü. Alandaki emekçiler adına Karcı ve Tugay’ın Özel Kalemi ile görüşme gerçekleştiren Tüm-Bel Sen Yürütme Kurulu üyeleri, görüşmeden sonra bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Emekçiler basın açıklamasından sonra görüşme gerçekleştirmek üzere Tugay’ı beklemeye başladı.

Basın açıklamasını gerçekleştiren Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Barış Karcı ve Özel Kalem Müdürü ile görüştük. Tugay şimdi burada değil gelmesini bekliyoruz. 31 Temmuz tarihini tehdit olarak algıladığımızı söyledik. Diyalogdan yana olduk. TİS hukukundan uzak bir süreç yaşıyoruz, bu hukuka uymaya davet ediyoruz. Etkinlik ve eylemlerimizi devam edeceğiz. 16 ocakta kazandığımız toplamının bölümü olarak bize 16 bin TL teklif ediyorlar, üzerine bir şey koymuş değiller. Enflasyon yok mu? İki yıl boyunca artış yok diyorlar. Belediye hizmetlerine iki yıl boyunca zam yapmayacak mısınız? Bu hayatın akışına aykırı. TÜİK halkı yoksullaştırıyor ancak siz TÜİK’in rakamlarını bile kale almayan teklif ediyorsunuz. Söyledikleriniz ile yaptıklarınız uyuşmuyor. Eylemleriniz ile söylemleriniz bir olsun. İki yıl boyunca enflasyonu yok sayıp ücret teklif etmek memuru enflasyona ezdirmektir” diye konuştu.

Tugay’ın tehdidine bugün cevap verdik

Tugay’ın tehdidine belediye emekçilerinin bugün burada toplanarak cevap verdiğini söyleyen Keleş, “Tugay'ın tehdidine bugün belediye emekçileri cevap vermiş, ‘İşte masa, buyurun masaya gelin sorunlarımızı masada çözelim’ demiştir. Biz Sosyal Denge Tazminatımızın kesilmesinden sonra Kurban Bayramı bize zehredilmiştir. Hak mücadelemiz artarak devam etmiştir. Belediye emekçileri alanlara çıkarak binlerce kişi ile haklarına sahip çıkmıştır. Seçim dönemlerinde hak hukuk adaletten bahsediliyor. Seçim bittikten sonra bunlar unutuluyor. Hakkında sahip çıkan belediye emekçilerine soruşturma düzenleniyor. Sizin demokrasi anlayışınız bu kadar mı? Sendikal haklarını kullanan emekçilere baskı yaparak mı demokrasiyi getireceksiniz?” dedi.

Ben onlara havuz medyası diyorum

Belediye emekçilerinin dün çocuklarını İzBB hollerine götürerek yaptığı eylemlere karşın bazı basım-yayın organlarının “Çocuklarını da alet ettiler” diye başlık atarak haberleştirmesini eleştiren Keleş, “Dün çocuklarımızla beraber renkli bir eylem yaptık. SDT’lerimiz kesildiği için belediye emekçileri çocuklarını yaz okuluna götüremiyor, iş yerlerine yanında götürüyorlar. Bazı havuz medyası çocukları da bu işe alet ediyorlar diye başlıklar attı. Çocuklar da ailemizin bir bireyidir, onların hakkı için mücadele ediyoruz. Bunu böyle yazanlara yazıklar olsun! Değerli dostlar biz mücadelemizi verirken müzakereyi açık tuttuk. Tugay bizimle masaya otur diyoruz. Şimdiye kadar taleplerimizin birçoğuna dönülmedi. Bu sendikaları yok saymaktır. Bu tutum aynı zamanda iş barışını bakmaktır. Bizimle gazeteye demeç vererek konuşmayın. Gelin, masada oturalım masada konuşalım” şeklinde konuştu.

Eski sözleşmeyi dayatıyorsunuz

Hiçbir belediye başkanına boyun eğmediklerini ve bundan sonra da hiçbir soruşturma ve sürgün tehdidine boyun eğmeyeceklerini söyleyen Keleş açıklamasının devamında şöyle konuştu:

“Zannedersem İzmir büyükşehir belediye yönetimi KESK’i ve TESK’e bağlı sendikaların mücadele tarihini okumamış. Bizlere baskı yapan, sürgün eden hiçbir belediye başkanına boyun eğmedik, bundan sonra da boyun eğmeyeceğiz. Burası İsviçre değil, Türkiye. Burada hiper enflasyon var. Yaptığınız teklifi emekçiler kabul etmiyor. Eski sözleşmeyi dayatıyorsunuz. Bu öneriyi kabul etmeyeceğiz. Burada randevu verilene kadar bekliyoruz, buradayız!”

Egemenlik Evi önünde Tugay’ı bekleyen belediye emekçileri, Tugay’ın kendileriyle görüşmeyi kabul etmemesi üzerine bir basın açıklaması daha gerçekleştirdi. Basın açıklamasını okuyan Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Tugay bizimle görüşmek istemiyor, emekçilerden kaçıyor. Bundan sonra siz neredeyseniz biz orada olacağız. Demokrasinin vazgeçilmez unsurları sendikalardır. Demokrasi söylemi hep seçim döneminde söyleniyor. Demokrasi emeklilerle görüşmek gerektirir. Belediye emekçileri size demokrasiyi de öğretecek. Görüşme talebini ilettik ancak sonuç alamadık. Yarın tüm birimlerimizin önünde basın açıklaması yapacağız ve Tugay'ı masaya davet edeceğiz. Belediye emekçileri sizin teklifinizi kabul etmiyor, bu teklif kazanılmış hakkımızı çiğniyor” diye konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA