Türk-İş’e bağlı sendikaların üyesi işçiler, Türk-İş’in 81 ilde vergi adaletsizliği, yüksek enflasyon ve işsizliğe karşı kitlesel basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, yoksulluk, hayat pahalılığı, vergide adaletsizlik, esnek çalışmaya, kayıt dışı istihdama, işsizlik ve sendikasızlaştırmaya karşı çıkıldığı vurgulandı. Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, “Tasarruf, işçilerin servis gibi haklarının kısıtlanmasıyla değil, kamu israfının engellenmesiyle sağlanmalıdır. İşçiler, enflasyonun sebebi değil mağdurudur. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çakmak, “Bu sorun, çalışma barışını ve üretimi olumsuz etkileyebilecek bir noktaya gelmektedir. Acilen, etkili bir çerçeve anlaşma protokolü yapılmalıdır." diyerek sorunun ciddiyetine dikkat çekti.

Ayrıca, “Reform adı altında yapılan düzenlemeler sistemi içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Sosyal güvenlik sistemi açıklarını kapatmak amacıyla yapılan bu reformlar, emekli aylıklarının hesaplama sistemini değiştirmiş ve emekli aylıkları hızla azalmaya başlamıştır. Günümüzde emekli aylığıyla geçinmek imkansız hale gelmiştir, ancak sosyal güvenlik kurumunun açıkları daha da artmıştır. Değişen emeklilik aylığı hesaplama sisteminde enflasyon oranı çok önemli hale gelmiştir." şeklinde konuştu.

Bu açıklamayla, işçiler haklarının korunması ve ekonomik adaletin sağlanması taleplerini güçlü bir şekilde dile getirdiler. Kitlesel eylem, “Kıdeme uzanan elleri kıracağız, kıdemde tavan kaldırılsın, kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz, ölmek var dönmek yok, direne, direne kazanacağız.”sloganlarıyla sona erdi.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ