Batuhan KAYA/İz Gazete - Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi, Çevremi Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi kapsamında Bornova’da 99 okula “İmam, Müezzin” atanmasını protesto etti. Bornova Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştiren grup, hiçbir şekilde okullarda imam olmasını kabul etmediklerini bildirdi. Basın açıklaması sırasında THTM üyeleri sık sık, “AKP ÇEDES’i al, başına çal”, “İmam değil bilimsel eğitim” sloganları attı. THTM adına basın açıklamasını, ÇEDES kapsamında “imam” atanan Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu’nda okuyan öğrencilerden birinin velisi, Murat Mert okudu.
Mert açıklamasında, “Türkiye’de şimdiye kadar görülmedik boyutta çocuk suistimali yaşanıyor. Emekçi halkımız açmaza sokularak çocuklarını istemedikleri halde imam hatip okullarına göndermek zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı.
“AKP İl Başkanı’nın camisini ‘karargah’ yapmışlar”
Mert, AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın yaptırdığı “Bilal Saygılı Camii” sinin “karargah” yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçede bulunan 98 okula ÇEDES projesi kapsamında imam ve din görevlisi atadı. Geçtiğimiz yıllarda da proje kapsamında görevlendirmeler yapılmış ama tepkiler gelince geri adım atılmıştı. Bu kez ilçede AKP İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın adını taşıyan caminin ÇEDES projesinin dayatılması için “karargah” olarak seçildiği anlaşılıyor. Bornova genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liseler olmak üzere toplam 98 okula Bilal Saygılı Camii’nden imam hatip, vaiz, müezzin kayyım ve kuran kursu öğreticisi adları altında din görevlileri atandı”
“Zorunlu din eğitimi çocukların akıl sağlını bozuyor”
Çocukların zorunlu din dersi nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını belirten Mert, “Din dersleri zorunlu ve müfredatın önemli bir kısmını kaplıyor. ÇEDES projesi ile okullarda imamlar seminer vermek ve çocukları okuldan çıkartarak etkinlik yapmak üzere görevlendiriliyor. Bu haliyle cumhuriyetin en önemli kazanımlarından olan eğitimin laik niteliği ortadan kaldırılıyor. Uzmanlar erken yaşta zorunlu din eğitiminin çocuk zihninin gelişimine zarar verdiğini ve hatta akıl sağlığı sorunlarına yol açtığını ifade ediyor” dedi.
Mert açıklamasının devamında, “Bu yanlıştan derhal dönülmeli” ifadelerini kullanarak, şöyle konuştu:
“• ÇEDES Projesi derhal sonlandırılmalıdır. Okullarda sadece eğitim fakültelerinden mezun olan ve eğitim bilimleri formasyonu almış öğretmenler görevlendirilmelidir. Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri okullardan çekilmelidir.
• Okul öncesi çocuklara din eğitimi verilmesinden vazgeçilmelidir.
• Zorunlu din eğitimi dersi uygulaması kaldırılmalıdır.
• MEB müfredatı çocukların bilimsel bilgiler ışığında gelişimine dayanmalıdır. Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi olarak Bornova’daki tüm velilere sesleniyoruz: çocuklarımızı bu karanlığa teslim etmeyelim… Okul idarelerine vereceğimiz dilekçelerle ÇEDES uygulamasından vazgeçilmesi için mücadele edelim”