İzmir’in karşı kıyısında, Yamanlar Dağı’nın eteği ile deniz arasında konumlanan Karşıyaka, tarihi ve doğal güzellikleri ile hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) 2022 yılında gerçekleştirdiği İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler Araştırması’na göre, Türkiye genelinde 32 şehirde yer alan 160 ilçe arasında Karşıyaka 7. sırada yer almıştır. Bu başarı ile Karşıyaka, Türkiye’nin “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisinde değerlendirilen ilçeler arasında bulunmaktadır. Ayrıca, İzmir’in bu listede ilk 10’a giren tek ilçesi olma unvanını da taşır.


Aynı zamanda Karşıyaka, tarihi Levanten evleri ve kültürel mirasıyla dikkatleri üzerine çekmektedir. İlçenin ismi, İzmir Körfezi’nin karşısında yer alması nedeniyle “Karşıyaka” olarak anılmaktadır. Tarihi ve doğal zenginliklerin iç içe geçtiği bu bölge, sakinlerine ve ziyaretçilerine geniş sosyal olanaklar sunar. Mavişehir'de yer alan Tay Park, çocuklara hayvan ve doğa sevgisini aşılamayı hedeflerken, Bostanlı’da bulunan Flamingo Doğa Parkı Bilgilendirme Noktası, Gediz Deltası’nda yaşayan kuş ve bitki türleri hakkında bilgi sağlar. Karşıyaka'nın kalbi sayılan çarşısı, alışveriş ve sosyal yaşam için önemli bir merkezdir. Zübeyde Hanım Anıt Mezarı, Hamza Rüstem Fotoğraf Evi, Uşakizade Köşkü gibi tarihi mekanlar ise ilçenin kültürel zenginliklerinden sadece bir kaçıdır. Doğayla iç içe bir gün geçirmek isterseniz Bostanlı sahilinde uzun yürüyüşler yapabilir ve sabahları sahil manzarasında kahvaltı yapabilirsiniz. Sporla ilgilenenler ise Karşıyaka Spor Kulübü’nde yelkencilik kurslarına katılarak denizin keyfini çıkarabilir.



Karşıyaka’da her yıl düzenlenen Karşıyaka Festivali, Uluslararası Dans Festivali ve Çiçek Festivali gibi etkinlikler ise hem ilçenin kültürel yapısını yansıtır hem de ziyaretçilerine keyifli zamanlar sunmaktadır.

Karşıyaka'nın tarihçesi nedir?

İzmir’in önemli ilçelerinden Karşıyaka, yerleşim alanının İzmir şehir merkezinin karşısında yer alması sebebiyle bu ismi almıştır. 19. yüzyıl Batı kaynaklarında ise bölge, “Kordelio” adıyla anılmaktaydı. İlk dönemlerde Kordelyo ismi, Haçlı Seferleri’ne katılan İngiltere Kralı I. Richard ile ilişkilendirilse de, 19. yüzyılda bu bağlantı reddedilmiştir. 13. yüzyıl Bizans kaynaklarında bölge, yeri tam belirlenemeyen “Kordeleon” adlı bir yerleşim yeri olarak geçmektedir. Bu ismin kökeninin, daha eski dönemlere uzandığı ve Anadolu’daki Gordion, Gördes gibi yer isimleriyle etimolojik bağının olabileceği öne sürülmüştür.

İsim üzerine yapılan araştırmalarda, Hititçe ve Luvicedeki “gurta” kelimesi ile bölgenin adının ilişkilendirilebileceği, “geçit, boğaz, vadi” anlamlarına gelen kelime bileşimlerinin bu ismin oluşumuna katkıda bulunduğu savunulmuştur.



Karşıyaka, 1865 yılında İzmir-Menemen demiryolunun hizmete girmesiyle yerleşime açılmış, 1874’te İzmir merkez ile başlatılan vapur seferleriyle gelişim göstermiştir. İlçe, 2008 yılında ise doğusundaki bazı mahallelerin Bayraklı ilçesine bağlanmasıyla bugünkü sınırlarına ulaşmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ