amuoyunda "Utanç Davası" olarak bilinen İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının henüz 6 yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile dini nikahla "evlendirilerek" yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin dava 23 Eylül'e ertelendi. Duruşma sonrası bir kadın adliye önünde açıklama yapanlara, "Şeriata laf eden sadece bu kadar mısınız?" diye sataştı. Bunun üzerine alandakiler de, "Bu kadar değiliz. Siz de çok iyi biliyorsunuz, rahatsızlığınız bu yüzden. Sen burada bağırabiliyorsan laiklik sayesinde. Taliban uyguluyor gerçek şeriatı. Talibana gidin" diyerek tepki gösterdi.

6 yaşından itibaren istismara uğrayan H.K.G.’nin İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "çocuğun nitelikli cinsel istismarı" davasında verilen karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nce yapılan istinaf incelemesi sonucu sanıklara eksik ceza tayin edildiği gerekçesiyle bozulmuştu. Bozma kararı üzerine yeniden görülmeye başlanan davanın 3. duruşması bugün İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Mahkeme duruşmayı 23 Eylül'e erteledi.

Bir sonraki duruşma karar duruşması olacak görünüyor

Duruşmanın ardından Halkın Kurtuluş Partisi ve Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) adliye binası yakınında basın  açıklaması yaptı.

HKP İstanbul İl Başkanı Avukat Pınar Akbina, davayı en başından beri takip ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

"Baba, anne ve kocanın ceza alması için mücadele ediyoruz. Bu dava aynı zamanda laikliğin de ne kadar önemli olduğunu, kadınlar için, çocuklar için ne kadar önemli olduğunu ortaya döken bir dava. H.K.G. kızımız bir kahraman. Karşısına hem cemaati alan hem Hiranur Vakfı'nı, İsmailağa Cemaati'ni AKP'lileri alan bir kızımız. Bunun gibi niceleri var, çoğu ne yazık ki ortaya çıkmıyor. Ama bu kızımız direnerek, mücadele ederek bu olayları ortaya çıkardı. Heyet iki kadın hakim ve bir erkek hakimden oluşuyor. Ve Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafı önünde bu kişiler, sarıklarıyla cübbeleriyle savunma yapmak zorunda kaldılar, o kadın hakimlerin önünde. Böyle bir dava. Burada şeriat sloganları atıldı. Ama ne yazık ki AKP'lilerin hukuk bürolarına dönüşmüş olan yargı, bununla ilgili bir şey yapmadı. Ama bu dava, bizlerin mücadelesiyle, H.K.G. kızımızın mücadelesiyle onların ceza alması sağlandı. Bu ceza yeterli değildi, istinaf bozdu. Bugün bozmadan sonra bu üçüncü dava görüldü. Ama ne yazık ki avukatları sanık avukatları davayı uzatma çabasındalar. Bu sefer de davaya gelmediler. Savunma için süre istediler ancak, mahkeme 'eğer bir sonraki celse avukatlarınız gelmezse barodan avukat atanacak ve karar vereceğiz. Artık karar duruşması' dedi. Ve duruşma 23 Eylül'e saat 10.00'a ertelendi. Bu bir sonraki celse artık karar duruşması olacak görünüyor. Bizlerin mücadelesiyle, kızımızın mücadelesiyle de biz daha ağır cezalar almalarını da bekliyoruz."

Rahatsızlığınız bu yüzden

Açıklamanın ardından, kalabalığın yanından geçen bir kadının "Şeriata laf eden sadece bu kadar mısınız? Allah'ın şeriatını ağzına alamazsın" şeklindeki sataşması gerginliğe yol açtı. Alandakiler kadına,  "Bu kadar değiliz, siz de çok iyi biliyorsunuz. Rahatsızlığınız bu yüzden. Laiklik kadının özgürlüğüdür. O yaşamı istiyorsanız oraya gidin. Sen burada bağırabiliyorsan laiklik sayesinde. Taliban uyguluyor gerçek şeriatı. Taliban'a gidin. 6 yaşındaki çocuğunu evlendirsinler senin. Acaba okuyabilir miydin, buraya gelebilir miydin, o düzen olsaydı" diye tepki gösterdi.  

Bizi yıldıramayacak

UCİM Hukuk Müşaviri Ayça Bolak da şu açıklamayı yaptı:

"Kamuoyunda 6 yaşında evlendirilen çocuk davası olarak bilinen davada 10'uncu kez yine Anadolu Adliyesi'nde bulunduk. Yargılamayı uzatmaya yönelik eylemler devam etse de bizi yıldıramayacak, 11'inci, 12'nci her celsede burada olmaya devam edeceğiz. Bu davada gizlilik nedeniyle içerik hakkında bilgi veremiyoruz ancak açık açık Türkiye Cumhuriyeti yasalarını tanımadığını beyan eden bir tarafla karşı karşıyayız. Biz yasalarımız doğrultusunda en adil kararın verileceğine inanıyoruz. İnancımız tam. Bu davada olduğu gibi kahraman çocuklarımızın sesi olmaya devam edeceğiz."

Kaynak: ANKA