Ülkemizde yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte kansere yakalanma oranı da yükselmektedir. Nüfusun yüzde 10’unu yaşlıların oluşturduğu Türkiye’de, her yıl 25 bin erkek prostat kanseri teşhisi almaktadır. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tarık Zengin, özellikle 70 yaş üstü erkeklerde prostat kanseri riskinin yüzde 50’ye ulaştığını belirterek, “Nüfus yaşlandıkça prostat kanseri vakaları artacak. Şu an fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. 50 yaş üstü her erkeğin prostat taraması yaptırması şart” dedi.
Prostatın, erkeklerde mesanenin altında bulunan ve yaş ilerledikçe büyüyen bir salgı bezi olduğunu ifade eden Zengin, prostat büyümesinin idrar yaparken zorlanmaya yol açabileceğini ifade etti. İyi huylu prostat büyümesi ilaç ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilirken, asıl endişe verici durumun prostat kanseri olduğunu vurguladı.
Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanseri genellikle yavaş ilerlese de, geç fark edilmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Op. Dr. Zengin, “Prostat kanseri organla sınırlı kaldığında belirti vermez, bu da teşhisi zorlaştırır. Şikayetler başladığında ise kanser genellikle ileri evreye ulaşmış olur, bu da tedavi seçeneklerini kısıtlar ve yaşam kalitesini ciddi şekilde bozar” dedi. Erken evrede teşhis edilmesi durumunda cerrahi tedavi ile tam iyileşme sağlanabileceğine dikkat çekti.
Ailesinde prostat kanseri öyküsü olanların 45 yaşında, olmayanların ise 50 yaşında üroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini vurgulayan Zengin, PSA testi ve şüpheli durumlarda MRI ve biyopsi ile teşhis konulabildiğini belirtti.