SEMRA İĞTAÇ- Dondurma yerken ya da soğuk bir içecek içtiğinizde dişleriniz kamaşıyor mu? Eğer cevabınız evet ise, hypersensivite dediğimiz diş hassasiyeti yaşıyor olabilirsiniz. Diş Hekimi Kadir Sarıhan, yaz aylarında artan soğuk ,asitli ve yiyecek ve içecek tüketimi nedeniyle dişlerde hafif veya orta derecede hassasiyet gelişebileceğini belirtiyor. Sarıhan, bu durumu halk arasında "diş kamaşması" olarak bilinen durumu diş hassasiyeti olarak belirtiyor.

Soğuk ile sıcak aynı anda birlikte tüketilmemeli

Sarıhan, dişlerin ani sıcaklık değişikliklerine maruz kalmasının, diş minesinde mikro çatlaklar oluşturabileceğini ve ilerleyen dönemlerde daha ciddi hassasiyet sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. "Sinirler uyarılarak dişler soğuğa karşı daha hassas hale gelebilir," diyen Sarıhan, özellikle soğuk ve sıcak yiyeceklerin birlikte tüketilmemesi gerektiğini vurguladı.

Asitli ve renkli içecekler tehlike yaratıyor

Diş hassasiyetini artıran bir diğer önemli etken ise asitli ve şekerli içecekler. Diş Hekimi Kadir Sarıhan, asitli içecekler ve gıda boya katkılı renkli meyve sularının dişlerin başlıca düşmanları olduğunu belirterek, bu içeceklerin ağızdaki pH ve şeker dengesini değiştirdiğini söyledi. Bu tür içecekleri tükettikten sonra dişlerin korunması için en az 30 dakika beklenmesi gerektiğini ve ardından su ile ağız çalkalanarak dişlerin fırçalanması gerektiğini belirtti.

Dişlerinizi 30 dakika sonra fırçalayın 

Sarıhan, “sakıncalı olarak belirtilen yiyecek içeceklerden hemen sonra diş fırçalamak, diş minesinin hasar görmesine neden olabilir. Dişlerimizi, mineral yapılanmasının tamamlanması için 30 dakika sonra fırçalamamız daha güvenli," diyerek önemli bir uyarıda bulundu.

Diş hassasiyeti yaşayanlar için bu basit ama etkili adımlar, ağız ve diş sağlığını korumada önemli bir fark yaratabilir. Özellikle yaz aylarında artan soğuk yiyecek ve içecek tüketimiyle birlikte diş hassasiyetine karşı daha dikkatli olmak, uzun vadede daha sağlıklı dişler için kritik öneme sahip.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ