Semra İğtaç- Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte, sahillerde seyyar satıcıların sayısında artış gözleniyor. Sıcak havalarda ve plajlarda satılan yiyeceklerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiği vurgulanıyor.

Güneşte satılan yiyeceklere dikkat

Sahillerde dolaşan seyyar satıcılar, kovada kaynatılmış mısır, tepside midye dolma ve simit gibi ürünler satıyor. Ancak, özellikle güneşin tam tepedeyken hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu bu bölgelerde, uzun süre toz ve güneşe maruz kalan yiyecekler sağlık açısından ciddi tehdit oluşturuyor.

Midye ve kaynamış mısır gibi popüler sokak lezzetlerinin, hijyen ve muhafaza koşullarına dikkat edilmeden uzun süre güneş altında bekletilerek satılması, gıda zehirlenmesi riskini artırıyor.

Uzmanlardan uyarı: Gıda güvenliğine dikkat

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İz Gazete'ye yaptığı açıklamada duruma dikkat çekti. Toprak, kaynamış mısırın güvenli ve temiz su kullanılarak hazırlanması gerektiğini belirterek, "10 ile 65 derece arasında kalan yiyecekler bakterilerin gelişimi için ideal bir ortam oluşturur. Bu nedenle, hijyenik olmayan koşullarda satılan yiyecekler, tüketicilerde gıda zehirlenmesine yol açabilir," dedi.

Toprak ayrıca, deniz mahsullerine düşkün olanların gözdesi olan midye dolmanın da merdiven altı üretiminin yaygın olduğunu belirterek şunları ekledi: "Baharatlı iç pilavla doldurulmuş midye kabuklarının damakta bıraktığı tat ile ünlü olan midye dolma, limonla taçlandırıldığında vazgeçilmez bir lezzet sunar. Ancak, bu lezzeti tüketirken çok daha dikkatli olmamız gerekiyor. Aksi takdirde zehirlenme olasılığımız oldukça yüksek.

Sokak satıcılarının yasal izinlere ve işletme kayıt belgelerine sahip olup olmadıkları titizlikle denetlenmelidir. Yerel yönetimler ve Tarım ve Orman Bakanlığı, bu satıcıların faaliyetlerini düzenlemek ve kontrol altında tutmak için etkin bir şekilde çalışmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı, düzenli olarak seyyar satıcıları denetlemeli ve hijyen kurallarına uyduklarından emin olmalıdır. Bu düzenli kontroller, sokak lezzetlerini güvenle tüketebilmemiz için kritik öneme sahiptir.”

Muhabir: Semra İĞTAÇ