Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) verilerine göre, Batı Afrika ülkesi Mali’den gelen çöl tozu, Türkiye’nin büyük kısmına yayılmaya başladı. Özellikle solunum yolu rahatsızlıkları olan bireyler için önemli sağlık sorunlarına yol açan çöl tozlarının Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, çöl tozlarının sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, vatandaşların gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.
Afrika'nın Batı bölgesinden gelen yoğun çöl tozunun, bu hafta boyunca Türkiye genelinde etkili olması bekleniyor. Prof. Dr. Tevfik Özlü, çöl tozlarının solunum yollarında tahrişe neden olarak nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ve balgam çıkarma gibi semptomlara yol açabileceğini belirtti.
Tozlu havalarda akciğer hastalarının mümkün olduğu kadar dışarı çıkılmaması tavsiyesinde bulunan Özlü, “Çöl tozlarının en fazla akciğer ve solunum yollarını etkilediğini kaydeden Özlü, "En çok akciğer ve solunum yollarımıza etki ediyor. Göze buruna ağız mukozasına da bu tozların zararlı tahriş edici ya da alerjiye yol açıcı etkileri olabilir. Özellikle alerjik nezle olan hastalarda burunda tıkanma, kaşıntı, geniz akıntısı, boğazda yanma acıma, gözlerde kızarıklık kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Astımlı hastalarda, KOAH lı hastalarda daha çok nefes darlığı, öksürük, hırıltı, balgam gibi semptomlara yol açıyor.” dedi.
“Akciğer hastaları dışarı çıkmamalı”
Özellikle İç Anadolu, Akdeniz, Ege bölgesi ve Karadeniz bölgesi de bu toz taşınımından etkilenecek bölgeler arasında yer alıyor.
Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu tozlarla birlikte pek çok farklı alerjenlerin de geldiğini belirtiyor.
Özlü’nün verdiği bilgiye göre tozlarla birlikte gelen alerjenler astım KOAH hastalarında ya da akciğer sertleşmesi gibi kronik akciğer hastalığı olanlarda bebeklerde yaşlı kişilerde sorunlara yol açabiliyor.
Özlü, “Bu tozlu havalarda hastane başvuruları, hekim başvuruları artıyor hastane yatışları artıyor. Hastalıklı akut alevlenmeler ortaya çıkabiliyor. Nefes darlığı öksürük hırıltılı solunum balgam çıkarma gibi semptomlarla kendini belli ediyor. Onun için bu tozlu havalarda akciğer hastalarının mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamasını tavsiye ediyoruz. Evde kalmalılar, kapıyı pencereyi kapalı tutmalılar bu tozlu havaları bu şekilde geçirmelerini tavsiye ediyoruz.” diyor.
Çöl tozları özellikle astım, KOAH ve kronik akciğer hastalığı olan bireylerin, bebeklerin ve yaşlıların bu dönemde daha dikkatli olmaları gerekiyor.
“Maske takmalarını tavsiye ediyoruz”
Peki, çöl tozlarından korunmak için neler yapılmalı? Çöl tozlarına karşı maske takılması tavsiyesinde bulunan Özlü, "Eğer mutlaka dışarı çıkmaları gerekiyorsa maske takmalarını tavsiye ediyoruz. Maske takıldığında etki daha az oluyor korunmuş oluyorlar.” diyor.
Çöl tozlarının sadece akciğeri etkilemediğine dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, alınması gereken önlemleri şöyle sıralıyor:
“Ciltte, gözde, ağız ve burun gibi mukozalarda da kurum veya tahrişlere neden olabilir. O bakımdan mutlaka tozlu ortamlarda çok kalmamaya hepimizin dikkat etmesinde fayda var. Tozla birlikte yağmur ve lodos ta olabiliyor. Lodos olduğunda bu tozların içerisindeki alerjenler de savrulmasıyla birlikte daha çok etkileşme mümkün daha dikkatli olmamız lazım.”