Vertigo, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyen rahatsızlıkların başında yer alıyor. İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezindeki sorunlar vertigonun sebebidir. Peki vertigonun belirtileri nelerdir?

Vertigo nedir?

Vertigo, kişinin kendisini ya da çevresinde gördüklerini dönüyor ya da hareket ediyor gibi algıladığı histir. Baş dönmesi ve denge kaybına neden olan vertigonun şiddetine göre, mide bulantısı, terleme ve kusmada yaşanabilir. Vertigoya, labirentit, migren, iç kulak, beyin veya duyusal sinirlerde yaşanan bir sorun neden olur. 

En belirgin özelliği kişide dengesizlik yaratması olan vertigo, baş dönmesi olarak da anılsa da her baş dönmesi yaşayan kişide vertigo görülmez. Vertigonun altında yatan nedenin araştırılması ve ona göre tedavi seçenekleri uygulanmalıdır.

Vertigo neden olur?

Vertigo daha çok iç kulaktaki dengenin çalışma biçimindeki herhangi bir sorun ve beynin belirli bölümlerinde ortaya çıkan sorunlar durumunda görülür. Vertigo'nun en belirgin semptomu olan baş dönmesine genellikle iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) ve labirentit neden olur. İç kulakta yer alan problemler, kulak enfeksiyonları, beyindeki sorunlar, ilaçların yan etkileri ve migren vertigoya neden olur.

Vertigo belirtileri

Vertigoda ortaya çıkan baş dönmesi ile kendinin veya etrafındaki alanın döndüğü hissi, denge kaybı, mide bulantısı, yüzün bir anda sararması, terleme ve gözlerin kontrolsüz hareketleri nedeni ile odaklanamama görülür. Bunlarla birlikte vertigo da karşılaşılan belirtiler genel olarak şunlardır:

-Baş dönmesi ve denge kaybı
-Cildin solgunlaşıp, sararması
-Mide bulantısı ve kusma
-Terleme
-Kulakta basınç ve çınlama
-Gözlerin kontrolsüz şekilde hareket etmesi ve odaklanamaması
-İşitme kaybı
-Nadiren bilinç kaybı
-Baş ağrısı

Kaynak: Haber merkezi