Safran, safran çiçeğinden elde edildiği bilien; antioksidan içeriği ve kanser karşıtı faydaları ile bilinen bir baharattır. Safran; Orta Doğu, Hint ve Akdeniz yemeklerinde sıklıkla kullanılır. Genellikle, parlak kırmızımsı renge sahiptir. Tarihte Osmanlı mutfağında da kullanıldığı bilinen safran; yemeklere, tatlılara ve içeceklere lezzet katar.
Dünyanın en pahalı baharatları arasında olan safran hem yemeklere hem de çaylara katılarak tüketilebilen bir baharattır. Antik çağlardan bu yana sağlık ve güzellik gibi alanlardaki faydalarının bilindiği safran baharatının mucizeler yaratabildiğine inanılmıştır. İşte, safran baharatının faydaları…
Safran’ın faydaları nelerdir?
Safran, zengin bileşenleri nedeniyle oldukça sağlıklı bir bitkidir. Baharatının günlük hayatta kullanılması, insanlara pek çok fayda sağlamaktadır. Safran'ın faydaları şunlardır:
• Yapılan araştırmalar sonucunda Safran’ın Alzaymır hastalığına yakalanma riskini azalttığı tespit edilmiştir. Aynı araştırmalarda insan hafızasını güçlendirdiğini de keşfetmişler. Alzaymır hastalığına sahip bireylerdeki amiloid plak birikimini önleyerek hafızalarını güçlendirmeyi sağlar.
• Düzenli tüketilen safranlı su uyku problemlerini çözmede son derece faydalıdır. Herhangi bir yan etkisi olmayan safranlı suyun etkilerinin ise yedinci gün itibariyle görülmeye başlanır.
• Safranın içerisinde bolca C vitamini vardır. Demlenerek tüketilen safran, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine ve soğuk algınlığına yakalanma riskinin azalmasını sağlayabilir.
• Akciğer hastalıklarına sahipseniz safran sizin için iyileştirici bir özelliğe sahip olabilir. Safran solunum yolunu rahatlatır ve öksürüğü keser. Soğuk algınlığına sahipseniz, ateş düşürücü etkisinden faydalanabilirsiniz.
• Safran iştahı dengeler. Yapılan araştırmalar sonunda safran tüketen kişilerin iştahlarını kontrol edebildiği ortaya çıkartılmıştır. Bu özelliği sayesinde diyet yapan kişiler tarafından tercih edilebilir.
• Kanser riskini en aza indiren safran, kanserli hücrelerin vücuda girmesini ve yayılmasını engeller. Vücutta bulunan tümörlerin küçülmesini ve iyileşmesini sağlayabilir.
• Safran cilt bakımında sıklıkla kullanılan bir baharattır. Cilt bakımına safran ekleyen kişilerde, cildin daha genç görünmesini ve cildin yaşlanmasını geciktirdiği bilinir. Pürüzsüz bir cilt istiyorsanız safranı cilt bakım rutininize eklemelisiniz.
• Safran tüketimi serotonin hormonun salgılanmasını artırabilir. Kendinizi kötü hissettiğiniz günlerde tükettiğiniz safran, stresten uzaklaştırır ve daha iyi hissettirebilir.
• Kadın ve erkeklerde farklı etkileri vardır. Erkeklerde ve kadınlarda cinsel duyguların harekete geçmesini sağlarken, kadınlarda ayrıca menstrual döngünün daha ağrısız geçmesini sağlayabilir.
Safran’ın zararları nelerdir?
Her baharatın aşırı tüketiminin zarar olması gibi safranın da aşırı tüketimi zararlıdır. Bu zararlı yan etkiler, şu şekildedir:
• Günlük olarak 30 mg üzerinde tüketilen safran toksik etkiler yaratabilir. Bu etkilerden korunmak için dengeli tüketmek çok önemlidir.
• Böbrek hastaları safran tüketirken dikkatli olmalıdır. Safran böbrek hasarına neden olabilir.
• Kadınlarda menstrual döngü içerisinde kanamaları artırabilir. Bu nedenler regl dönemlerinde kullanılmaması gerekir.
• Hamile kadınlar safran tüketmemelidir. Çünkü aşırı tüketilen safran düşüğe neden olabilir.
Safran nasıl kullanılır?
Safran, güçlü bir aromaya sahiptir. Genellikle yemeklere renk ve lezzet katmak için kullanılır. Safran kullanmadan önce, tanelerinin rengini ve aromasını daha iyi salabilmesi için ılık bir sıvı (örneğin su, süt ya da et suyu) içinde 10-15 dakika bekletmek tavsiye edilir. Safranın kullanım miktarı oldukça azdır; genellikle bir yemeğe oldukça az miktarda dökülen safran yeterlidir çünkü fazla kullanıldığında yemeğin tadını acılaştırabilir. Safran, pilav, çorba, soslar, deniz ürünleri ve tatlılar gibi pek çok yemekte kullanılabilir. Özellikle pilav gibi yemeklerde, yemeğin rengini değiştirebilir. Safranı, doğrudan yemeklere eklemek yerine, önce sıvıya karıştırarak kullanmak en iyi sonucu verir, böylece hem rengi hem de aroması yemeğe aktarılır.